Efter förvirringen – Asllani avstängd i ödeskval

Kosovare Asllani blev fly förbannad på domaren och drog på sig ett gult kort. Efter en del förvirring står det nu klart att mittfältsstjärnan stängs av och missar fotbollsdamernas viktiga playoffmatch i Nations League i februari.

Kosovare Asllani gjorde ett av Sveriges mål i 3–5-förlusten mot Spanien när Nations Leagues gruppspelsfas avslutades i tisdag. Mittfältsstjärnan drog också på sig en varning – som innebär att hon är avstängd i nedflyttningskvalet i februari.

Kosovare Asllani gjorde ett av Sveriges mål i 3–5-förlusten mot Spanien när Nations Leagues gruppspelsfas avslutades i tisdag. Mittfältsstjärnan drog också på sig en varning – som innebär att hon är avstängd i nedflyttningskvalet i februari.

Foto: Jessica Gow/TT

Fotboll2023-12-07 16:17

Asllani tyckte att det var en perfekt brytning. Huvuddomaren Kateryna Monzul höll inte med.

Det fick den svenska mittfältaren att ilsket plocka upp bollen och kasta iväg den. Tilltaget i slutet av första halvlek i tisdagens bortamatch mot Spanien renderade i en varning, Asllanis andra i höstens Nations League-spel.

– Det är en situation där jag vinner boll, vi fick många sådana mot oss. Vi vinner boll med kropp men hon blåser av. Jag var lite förbannad på henne där, sade Kosovare Asllani efter matchen.

Ingen koll

Normalt sett innebär två varningar att man stängs av i nästa match. Den här gången var det inte lika givet eftersom gruppspelet tog slut i och med Spanienmatchen.

– Ingen aning. Jag har ingen koll, sade Asllani på frågan om hon var avstängd.

– Vi har inte kollat upp det än, så jag vet inte. Vi får se hur det är. I så fall är det första matchen och att hon är tillgänglig till den andra. sade Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson.

Fyra möjliga motståndare

Inte heller Sveriges presschef Fredrik Madestam kunde direkt efter matchen svara på vad som gäller. På torsdagen kom dock beskedet att Asllani stängs av, och att avstängningen gäller i den första playoffmatchen i februari, där Sverige spelar för att hänga kvar i A-divisionen.

"Ja, Asllani är avstängd i nästa Uefa-match", skriver Madestam i ett meddelande till TT.

På måndag lottas playoffspelet, där Sverige ställs mot en av fyra tvåor från B-divisionen: Ungern, Kroatien, Serbien eller Bosnien-Hercegovina. Vinnaren i dubbelmötet hänger kvar i A-divisionen för det kommande EM-kvalet medan förloraren får spela i B-divisionen.

Första matchen spelas den 21 februari med returmöte sju dagar senare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om