Duellen: Bästa spelarna i Vimmerby IF Dam

Under jul- och nyårshelgen kommer vi återpublicera några av de mest lästa sportjobben under 2020. Här är en fotbollsartikel från april – där våra reportrar Torbjörn Allvin och Michael Nordin plockade ut varsin favoritelva i Vimmerby IF Dam på 2010-talet.

2019. Äkta glädje. I den 93:e minuten gjorde Nathalie Milton 4–3 hemma mot Onsala. Det var höjdpunkten på en annars strulig säsong, som präglades av Nathalie Johanssons korsbandsskada, tränarbyte och många förluster.

2019. Äkta glädje. I den 93:e minuten gjorde Nathalie Milton 4–3 hemma mot Onsala. Det var höjdpunkten på en annars strulig säsong, som präglades av Nathalie Johanssons korsbandsskada, tränarbyte och många förluster.

Foto: Michael Nordin

Fotboll2021-01-01 09:00

TORBJÖRN ALLVIN (Nathalie Johansson): Jag fick börja välja den här gången. Tackar och bockar för det. Mitt första val blir inte oväntat anfallaren Nathalie Johansson. En spelare som har det mesta – och som är alltid är rolig och spännande att se på planen. Är ett ständigt hot för motståndarlagen. Är både en suverän avslutare och en duktig framspelare. Har fin teknik, bra blick för spelet och dessutom smart. 

MICHAEL NORDIN (Camilla Näslund): Typiskt. Nathalie Johansson var etta min på lista också. Men det går inte gråta över spilld mjölk (nog första gången jag använder det uttrycket). Istället satsar jag på en annan pålitlig anfallare: Camilla Näslund. Med sin speed och målfarlighet var hon en mardröm för motståndarna på Vimarvallen i början av 2010-talet. Säsongen 2011 blev det 34 fullträffar, vilket ingen annan VIF-spelare har matchat sedan dess. 

ALLVIN (Mia Anspach): Lite klurigare andraval, men jag går på magkänslan och säger Mia Anspach. Trots flera allvarliga knäskador är hon fortfarande hypersnabb. Hon far fram som en virvelvind på sin kant. Är i mitt tycke snäppet vassare som ytterback. Jobbar också hårt matcherna igenom. 

NORDIN (Hanna Ericsson): Lagkapten, löpstark, målfarlig. Det är de första orden jag förknippar med Hanna Ericsson. Kort sammanfattat var det en allround mittfältare som betydde massor för VIF under lång tid. För nu är väl A-lagskarriären över, eller?

undefined
2011 vann Camilla Näslund skytteligan i division 3 med 34 fullträffar. Det är målrekord för VIF på 2010-talet.

ALLVIN (Alicia Strand): Överumstjejen satte stort avtryck i VIF under många år. Den som näst efter Nathalie Milton spelat flest matcher i VIF under 2010-talet. Alicia är en duktig bollspelare, bra på att läsa spelet och en stark närkampsspelare. 

NORDIN (Emelie Ingström): Det är hård konkurrens om anfallsplatserna, så är det lika bra att spika den lagdelen direkt. Mitt tredje val blir Emelie Ingström (tidigare Nilsson). Snabb och stark forward med ett fruktat skott. Hennes målsnitt i VIF-tröjan på 2010-talet var kusligt bra. Eller vad sägs om 30 mål på 27 matcher? Inte ens Nathalie Johansson eller Camilla Näslund kunde slå det.

ALLVIN (Nathalie Milton): En trotjänare och en suverän lagspelare. De tre senaste säsongerna har Natti spelat varje seriematch – och gjort det med den äran. Är dominant i luftrummet, både bakåt och framåt. Har gjort många mål för att vara back. Har 144 seriematcher på kontot det senaste decenniet. Flest av alla. 

NORDIN (Malin Söderlund): Dagens VIF-kapten har en given plats i mitt lag. Malin Söderlund är en följsam och snabb mittback som har utvecklats massor de senaste åren. Trots många svåra situationer har hon bara dragit på sig tre varningar på 119 matcher, enligt förbundets statistik. Det är ett gott betyg. 

ALLVIN (Sara Green): Hade potential för att nå långt inom fotbollen. Sara stack verkligen ut. En mycket bra spelare, som var snabb, följsam och med stark vinnarmentalitet. Gjorde comeback i VIF för några år sedan. Nu är fotbollen ett avslutat kapitel, eller?

NORDIN (Emma Jones): VIF har fostrat många elitspelare genom åren. Emma Jones är en av dem. Storebrotjejen gjorde ett antal säsonger i Vimmerbys A-lag innan karriären fortsatte i Kalmar, Hammarby och Kalmar igen. Hon la skorna på hyllan tidigare i år.

undefined
Hanna Ericsson (nummer 12) var länge en viktig spelare på Vimmerbys mittfält. Hon gjorde 36 mål på 2010-talet.

ALLVIN (Malin Engström): Sådär, då har jag säkrat upp hela backlinjen och är mycket nöjd med den. Anspach, Milton, Green och nu Engström. Fick ett litet stopp i karriären på grund av en korsbandsskada. Nu är Malin tillbaka igen, vilket är till stor glädje för fotbollsälskarna. Har en härlig känsla och teknik, bra på små ytor. Kan lika gärna spela på yttermitt och innermitt. 

NORDIN (Anna Karlsson): Kan spela på flera olika positioner. Här tar Anna Karlsson plats som central mittfältare. Det är en smart spelare med bra blick för spelet. Poängmässigt var hon som allra bäst 2017, när VIF vann division 2. Då blev det 21 mål och nästan lika många assist.

ALLVIN (Sofie Persson): Ett kraftpaket som har hur mycket som helst i sig. Framfusig, tuff, hård och en enorm vinnarskalle. Efter spel i VIF gick karriären vidare i Lindsdal och IFK Kalmar. Har tillbringat många år som spelare i Australien. 

NORDIN (Mathilda Engström): Minns ni henne? 2014 gjorde succévärvningen från Oskarshamn tio mål på 22 matcher i division 1. Ett imponerande facit. Dessvärre, för VIF:s del, blev det bara en säsong i klubben innan Mathilda Engström återvände till Rödsle.

ALLVIN (Maria Nilsson): En spelartyp som alla vill ha i sitt lag. En karaktärsspelare som satte laget i första hand. Under VIF-tiden var hon användbar i många olika positioner, där kanske mittfältsrollen på kanten passade bäst. Löpstark och ganska målfarlig. Spelade 60 seriematcher under senaste decenniet. 

NORDIN (Kajsa Gunnarsson): Mittfältet är komplett. Mathilda Engström, Hanna Ericsson, Anna Karlsson och Kajsa Gunnarsson. En stark kvartett. Gunnarsson gjorde ett par sejourer i VIF på 2010-talet och bidrog i framför allt det offensiva spelet med sin snabbhet. 21 mål på 67 matcher.

undefined
Med nummer 21 på tröjan var Emelie Ingström (tidigare Nilsson) en målfarlig anfallare i VIF.

ALLVIN (Emilia Rosenqvist): En stor talang från HM IS, som anlände till VIF 2017. Gjorde många mål i moderklubben. Spelade en och en halv säsong i Vimmerby innan vidare studier lockade. Emilia är en snabb och löpstark spelare och som sagt målfarlig. 

NORDIN (Lovisa Johansson): Hon gjorde visserligen bara en säsong i VIF på 2010-talet. Men det räcker för att knipa en plats här. Duktig och allround målvakt som så småningom var med på IFK Kalmars resa till Damallsvenskan.

ALLVIN (Pernilla Einarsson):  Spelar numera i Frödinge/Brantestad, men hade fina år i Vimmerby. En välskolad målvakt, med snabba reflexer, bra utrusningar och fina fötter. Har klart kvaliteten för att spela högre upp än i trean. 

NORDIN (Greta Koponen): En rutinerad spelare – trots att hon bara är 18 år gammal. Koponen etablerade sig i A-laget 2017 och har varit en given startspelare sedan dess.

ALLVIN (Maja Truedsson): Min sista plats i elvan går till Maja Truedsson. Spelade i klubben i början av 2010-talet. En klassisk forwardstyp, bra i mottagningarna, vass i boxen och en duktig avslutare. Fortsatte karriären i Växjö. 

NORDIN (Malin Blidfors): Efter en sväng i Ankarsrum är Malin Blidfors tillbaka i Vimmerby IF sedan några år tillbaka. En nyttig lagspelare som kan användas på flera olika positioner. Stark på fasta situationer, både defensivt och offensivt.

Lista: Här är alla VIF-spelare på 2010-talet

Allvin & Nordins elvor

Torbjörn Allvin: Pernilla Einarsson – Malin Engström, Nathalie Milton, Sara Green, Mia Anspach – Emilia Rosenqvist, Alicia Strand, Maria Nilsson, Sofie Persson – Nathalie Johansson, Maja Truedsson. 

Michael Nordin: Lovisa Johansson – Malin Blidfors, Greta Koponen, Malin Söderlund, Emma Jones – Mathilda Engström, Hanna Ericsson, Anna Karlsson, Kajsa Gunnarsson – Camilla Näslund, Emelie Ingström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!