"Det absolut viktigaste är vilka som spelar"

Nu väntar två ödesmatcher för det svenska fotbollslandslaget i OS-kvalet. Först mot Schweiz som nyligen gick skilda vägar med sin förbundskapten Inka Grings. –Det viktigaste är vilka spelare som spelar, säger den svenska förbundskaptenen.

Damlandslagets förbundskapten Peter Gerhardsson presenterar truppen till Nations League-matcher mot Schweiz och Spanien under en pressträff.

Damlandslagets förbundskapten Peter Gerhardsson presenterar truppen till Nations League-matcher mot Schweiz och Spanien under en pressträff.

Foto: Jessica Gow/TT

Fotboll2023-11-21 14:09

Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson har inte gett upp hoppet om en OS-sommar i Paris.

Han har tagit ut en rutinerad trupp till de två sista matcherna i Nations League – som också är OS-kval. Såväl Caroline Seger som Kosovare Asllani finns med på det svenska mittfältet precis som Magdalena Eriksson och Jonna Andersson i backlinjen. Eriksson är dock avstängd mot Schweiz då hon står på två gula kort.

Sverige ligger för närvarande tvåa i gruppen. Med sex poäng kvar att spela om är landslaget fem poäng bakom världsmästaren Spanien.

Två måstematcher väntar

Sverige möter Schweiz den 1 december på bortaplan, därefter väntar Spanien i Malaga den 5 december. Två måstematcher där Blågult måste vinna. Men samtidigt råder det oklarheter kring Schweiz. För drygt en vecka sedan gick förbundet och förbundskaptenen Inka Grings skilda vägar. Enligt ett uttalande på förbundets hemsida ska beslutet vara ömsesidigt.

– Jag vet inte riktigt hur det påverkar. Det absolut viktigaste är vilka som spelar, och därifrån kan man utläsa lite hur de ställer upp med formationen. Men om till exempel att Bachmann (Ramona Bachmann) kommer att spela och hon är ju en viktig spelare, säger Peter Gerhardsson och fortsätter:

– Det handlar om vilka som står på planen, och där får vi läsa om de har gjort något annorlunda. Men vår planering blir med den fotboll vi vill spela, och det kommer vi inte att ändra på.

Schough petad igen

En rutinerad spelare som saknas återigen är Olivia Schough. 32-åringen har varit petad sedan VM.

– Det handlar om en konkurrenssituation. Det finns spelare som har andra kvalitéer och egenskaper. Jag har pratat med Olivia och vi har fört en diskussion, säger Gerhardsson i samband med en presskonferens i Solna.

Blott tolv nationer deltar i OS när det kommer till fotboll på damsidan. Tre av platserna tillfaller europeiska lag. Hittills klara nationer är Frankrike, Brasilien, Colombia, Kanada och USA.

Olivia Schough petad i landslaget igen. Arkivbild.
Olivia Schough petad i landslaget igen. Arkivbild.
Fakta: Läget i gruppen

Återstående matcher, 1 december: Schweiz–Sverige, Spanien–Italien. 5 december: Spanien–Sverige, Italien–Schweiz.

Tabellen: Spanien 12 poäng, Sverige 7, Italien 4, Schweiz 0.

Förutsättningarna: För att Sverige ska kunna vinna gruppen, och ha kvar hoppet om OS, är seger mot Schweiz ett absolut måste till att börja med.

Om Spanien samtidigt besegrar Italien försvinner ändå Blågults OS-chans.

Om Spanien i stället spelar oavgjort lever hoppet, men då måste Sverige vinna med minst två mål i sista matchen för att passera spanjorskorna som då hamnar på samma poäng (Spanien vann med 3–2 i Göteborg).

Det bästa är om Spanien förlorar mot Italien. Då räcker det med svensk seger i avslutningen mot världsmästarna i Málaga.


Fakta: Svenska landslagstruppen

Målvakter: Jennifer Falk, Häcken, Emma Holmgren, Levante, Zecira Musovic, Chelsea.

Försvarare: Jonna Andersson, Hammarby, Nathalie Björn, Everton, Magdalena Eriksson, Bayern München, Amanda Ilestedt, Arsenal, Hanna Lundkvist, Atlético Madrid, Amanda Nildén, Juventus, Josefine Rybrink, Häcken, Anna Sandberg, Häcken, Linda Sembrant, Juventus.

Mittfältare/anfallare: Filippa Angeldahl, Manchester City, Anna Anvegård, Häcken, Kosovare Asllani, Milan, Hanna Bennison, Everton, Stina Blackstenius, Arsenal, Lina Hurtig, Arsenal, Sofia Jakobsson, San Diego, Madelen Janogy, Hammarby, Rosa Kafaji, Häcken, Johanna Rytting Kaneryd, Chelsea, Caroline Seger, Rosengård, Matilda Vinberg, Hammarby, Julia Zigiotti Olme, Brighton.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om