Därför är Sveriges "oviktiga" match viktig

Sverige får lägga besvikelsen bakom sig snabbt. Den där oviktiga matchen mot Spanien på tisdag blev plötsligt högintressant. –Det är viktigt för oss att vara kvar i den här Nations League-gruppen, säger anfallaren Stina Blackstenius.

Svenska fotbollslandslaget behöver peppa upp sig inför Nations League-avslutningen borta mot Spanien på tisdag. Det kan krävas seger för att inte missa den värdefulla andraplatsen i gruppen.

Svenska fotbollslandslaget behöver peppa upp sig inför Nations League-avslutningen borta mot Spanien på tisdag. Det kan krävas seger för att inte missa den värdefulla andraplatsen i gruppen.

Foto: Jessica Gow/TT

Fotboll2023-12-02 06:15

Italien gjorde precis det som Sverige hade hoppats på inför fredagskvällen. Dessvärre var italienskornas överraskande 3–2-seger borta mot Spanien i slutändan det sämsta som kunde hända de svenska fotbollsdamerna.

Eftersom Sverige samtidigt förlorade borta mot Schweiz, 0–1, försvann ändå chansen att utmana Spanien om gruppsegern. I stället måste de nu försöka hålla Italien bakom sig i tabellen.

Spelar också för hedern

Inför tisdagens avslutande omgång ligger Sverige och Italien båda på sju poäng. För svensk del väntar nu redan klara gruppvinnaren, världsmästaren Spanien, medan Italien tar sig an Schweiz.

Sverige behöver ta lika många poäng som Italien på tisdag, då är andraplatsen klar tack vare inbördes möten.

– Vi behöver fortfarande göra det vi kan mot Spanien, sett till hur gruppen ser ut. Det är viktigt för oss att vara kvar i den här Nations League-gruppen. Det finns inget annat än att ställa om. Trots besvikelsen får vi ladda om, säger anfallaren Stina Blackstenius.

Tvåan i gruppen hänger kvar i A-divisionen när det är dags för EM-kval i vår (kvalgrupperna baseras på Nations League-spelet). Trean tvingas till playoff för att hålla sig kvar, och att åka ner i B-divisionen innebär en betydligt krångligare väg till EM 2025.

Och det finns mer att spela för, säger mittfältaren Kosovare Asllani.

– Det är en match för hedern, helt klart.

Revansch att utkräva

Sverige förlorade VM-semifinalen mot Spanien i somras efter ett sent spanskt avgörande. Samma visa blev det när Spanien vann Nations League-premiären på Gamla Ullevi efter att ha satt segermålet på straff på tilläggstid.

Förlusterna blir ytterligare tändvätska inför tisdagens match i Málaga.

– Ja, det blir det. Vi får bara ladda om. Vi spelar avgörande matcher hela tiden, känns det som. Nu blir den kanske inte avgörande men det är mycket annat som står för spel. Vi vill ha en vinst i nästa match, säger Asllani.

Chelseas Johanna Rytting Kaneryd har ett horn i sidan till Spanien efter de dubbla nederlagen de senaste månaderna.

– Vi vill vinna till varje pris. Jag känner mig sjukt jävla revanschsugen, säger Rytting Kaneryd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om