Danmarks fotbollsförbund vägrar möta Ryssland

Sverige, Polen, Tjeckien och Albanien har sagt att man inte kommer att spela fotbollsmatcher mot Ryssland efter att Ukraina invaderats. Nu ansluter sig även Danmark till skaran som vägrar.

Danska fotbollsfans under EM 2021.

Danska fotbollsfans under EM 2021.

Foto: Ida Marie Odgaard/AP/TT

Fotboll2022-02-28 09:27

Det danska fotbollsförbundet meddelade på måndagen att de ställer sig bakom de övriga nationsförbundens beslut om att bojkotta spel mot Ryssland.

– Vi står sida vid sida med de förbund som har meddelat att de inte kommer att spela mot Ryssland, säger förbundsdirektören Jakob Jensen till nyhetsbyrån Ritzau.

Han kritiserar även Internationella fotbollsförbundets (Fifa) beslut från söndagen – där man inte utesluter det ryska laget, utan låter det spela men på neutral plats, utan åskådare och under namnet "RFU" (Ryska fotbollsunionen).

– Det spelar ingen roll om det är på neutral plan eller under neutral flagg. Så som situationen är nu så är Ryssland en stat som har gjort en aldrig tidigare skådad aggressiv invasion av ett fritt och oberoende Ukraina, säger Jensen.

Även Sverige var missnöjt med Fifas beslut.

– Vi har fört fram sedan tidigare att vi inte vill möta Ryssland under de här omständigheterna, och det ligger fast tills något annat meddelas. Och jag hoppas att våra kompisar i Polen och Tjeckien står fast vid det precis som vi var överens om tidigare när vi adresserade detta till Fifa, sade SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson till TT på söndagen.

Det danska damlandslaget har i nuläget en planerad match mot Ryssland – i VM-kvalet i september. Även det danska U19-laget skulle möta Ryssland i en turnering om ett par veckor, men så blir alltså inte fallet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!