Argentinas VM-guldhjÀltar mottogs av tusentals

Argentinas VM-guldhjÀltar har landat i hemlandet efter att ha bÀrgat den fotbollstokiga nationens första VM-guld pÄ 36 Är. Trots att det var mitt i natten möttes stjÀrnorna av tusentals supportrar.

Lionel Messi med VM-pokalen och Argentinas förbundskapten Lionel Scaloni.

Lionel Messi med VM-pokalen och Argentinas förbundskapten Lionel Scaloni.

Foto: Gustavo Garello/AP/TT

Fotboll2022-12-20 08:59

Herrlandslagets lagkapten Lionel Messi klev av flygplanet, som tagit laget frÄn Doha i Qatar till Buenos Aires, först av spelarna med VM-pokalen i sin famn strax före klockan tre pÄ natten, lokal tid.

Messi flankerades av förbundskaptenen Lionel Scaloni som lade sin arm runt Messi nÀr de promenerade förbi en skylt med texten "Tack, mÀstare".

Spelarna vÀlkomnades av rockbandet La Mosca som framförde "Muchachos", en gammal lÄt av bandet som gjorts om av en supporter och har blivit nÄgot av en inofficiell VM-lÄt för de argentinska fans som varit pÄ plats i Qatar under VM.

Spelarna tog plats i en öppen buss för att Äka till det argentinska fotbollsförbundets lokaler.

LÄngsam fÀrd

Bussen rörde sig med en snigels hastighet dÄ tusentals supportrar kantade vÀgstrÀckan viftandes med argentinska flaggor.

Under hela fÀrden höll Messi i VM-pokalen.

Det tog bussen ungefÀr en timme att köra de elva kilometerna frÄn flygplatsen till förbundet.

DÀr ska spelarna övernatta innan den stora festen utbryter med kortege bland annat till den ikoniska 67,5 meter höga obelisken i Buenos Aires, en plats dÀr det vimlade av folk under VM-finalen i söndags.

Nationell helgdag

DÀr samlades supportrar redan under mÄndagen för att hÄlla en bra plats till tisdagens fest.

Landets president Alberto Fernåndez deklarerade tisdagen till nationell helgdag sÄ att hela landet ska kunna fira segern.

Argentina besegrade Frankrike med 4–2 efter strafflĂ€ggning, 3–3 efter fulltid, i söndagens VM-final pĂ„ Lusailstadion i Qatar. VM-guldet Ă€r herrlandslagets tredje efter gulden 1978 och 1986.

Lionel Messi, tvÄa frÄn vÀnster, med bland andra Ángel di María, tvÄa frÄn höger, och Nicolas Otamendi, höger.
Lionel Messi, tvÄa frÄn vÀnster, med bland andra Ángel di María, tvÄa frÄn höger, och Nicolas Otamendi, höger.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!