"Omkörning var det enda alternativet"

Avslutningen på årets Semesterrace blev rörig med protester inlämnade i såväl senior- som damfinalen. Tävlingsledaren Beatrice Ågren-Karlsson förklarar hur det landade i en omkörning av seniorfinalen. "Det var det enda alternativet", säger hon.

Tävlingsledaren Beatrice Ågren-Karlsson i diskussion med en kollega efter beslutet att finalen fick köras om.

Tävlingsledaren Beatrice Ågren-Karlsson i diskussion med en kollega efter beslutet att finalen fick köras om.

Foto: Magnus Strömsten

Folkrace2022-07-17 12:18

Att det kommer in protester och att domslut kan ändras är inte ovanligt i folkrace. Att det går så långt att det bli omkörning som det blev i lördagens final för seniorer är dock sällsynt.

– I och med att den svartflagg som Johan Ingemarsson fick och protesterade emot kom så pass tidigt i heatet så fanns det till slut inga andra alternativ än att ta till en omkörning, säger Beatrice Ågren Karlsson.

Hur gick resonemanget kring situationen?

– Vid tillfället där beslutet om svartflagg togs av domaren kändes bedömningen rätt. I samband med att protesten behandlades fanns videomaterial att ta del av och det visade däremot att svartflaggen var felaktigt utdelad. Därför blev det omkörning och även om det sällan blir rättvist var det den enda lösningen.

I damernas final skedde en omdiskuterad situation i slutskedet av heatet.

– Där fick Jeanette Käll en svartflagg som visade sig vara felaktig efter videogranskning. Därmed fick hon tillbaka sin andraplats och omkörning var aldrig aktuellt, säger Beatrice Ågren-Karlsson som är nöjd med veckan som helhet.

– Vi har haft mycket publik och allt har flutit på väl är känslan.

När det gäller anbud så lämnades totalt 13 400 stycken. Det ger intäkter till Vimmerby MS på över 2,5 miljoner kronor.

– Det är bra pengar för klubben, men man ska ha i åtanke på att de ska täcka hela årets aktiviteter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!