Jakten på att ta tillbaka det allsvenska guldet fortsätter för Malmö FF. Serieledaren behåller greppet om tabellen och har sex poäng ner till jagande Djurgården och AIK.

Och med torsdagens 7–0-seger hemma mot Ballymena i första kvalsteget till Europa League går skåningarna in i en spännande och hektisk tid. Den innebär både toppstrid i allsvenskan och jakt på en rolig Europahöst.

Det är jättekul, speciellt med en sådan här start. Vi har mött lite sämre lag andra år och haft det lite tufft. Det var extra skönt. Vi går in i en period med mycket matcher, säger Markus Rosenberg.

Om MFF tar sig till sista kvalsteget till turneringen kan laget få spela 15 matcher på 53 dagar. Det skulle innebära match var tredje eller fjärde dag.

Halvamatörer

Det känns extra skönt när vi går in i den perioden med en skadefri trupp. Med den breda truppen vi har kan vi gå runt och det visar vi i dag. Den här truppen är gjord för så mycket matcher.

De nordirländska halvamatörerna i Ballymena har redan skrivit historia genom att för första gången gå vidare från kvalet till första kvalomgången i Europa League. Och klubben har helt andra förutsättningar än Malmö. Tränaren David Jeffrey jobbar som socialarbetare inom äldreomsorgen och lagkaptenen Jim Ervin tillbringar sina arbetsdagar på ett apotek.

Varken Ervin eller Ballymena hittade receptet som skulle störa MFF. Skåningarna dominerade totalt och var flera klasser bättre än gästerna. Markus Rosenberg gjorde två snabba mål efter en halvtimme och hann fullborda sitt hattrick innan lagkaptenen byttes ut i den 59:e minuten.

”Snälla ge oss, snälla ge oss, ett år till, Rosenberg”, sjöng MFF-klacken när lagkaptenen lämnade planen.

Men beslutet står fast. Rosenberg slutar efter den här säsongen.

"Samma svar som alltid"

Det är samma svar som alltid. Det här är sista. Men det är klart att det är kul och att det uppskattas. Det hade varit värre om de velat ta ut mig.

Backen Rasmus Bengtsson saknades i MFF:s matchtrupp som bara bestod av 17 spelare, till skillnad från normala 18. Bengtsson blev utvisad när Malmö åkte ut mot Chelsea i Europa League förra säsongen och lagledningen kom i sista stund på att han var avstängd mot Ballymena.

Malmös hektiska period fortsätter med bortamatch mot Djurgården på söndag och returen borta mot Ballymena spelas på torsdag i nästa vecka.