Första svenska segern på 44 år

Mattias Falck följde upp guldet i lag-EM med en ny bordtennistitel på fredagen. I par med Linda Bergström blev det seger i mixeddubbel i WTT Feeder i Stockholm, tävlingen som brukar kallas Soc. Senaste gången som ett blågult par vann tävlingen var 1979.

Linda Bergström och Mattias Falck blev det andra helsvenska paret genom tiderna som vann titeln i mixeddubbel på Soc.

Bordtennis2023-10-06 20:57

Den klassiska Soc-turneringen är numera en del av världstouren WTT:s undertour Feeder. Det här var blott andra gången i historien som ett helsvenskt par tog hem klassen. I finalen i Eriksdalshallen besegrades Franziska Schreiner, Tyskland, och Eric Jouti, Brasilien med 3–2 i set (11–4, 11–4, 9–11, 9–11, 12–10).

– Det gick kanske lite för lätt i början, samtidigt som de spelade upp sig, säger Linda Bergström.

Senaste gången som ett blågult par vann i mixeddubbel var för 44 år sedan. 1979 hette vinnarna Eva Strömvall och Stellan Bengtsson.

– Ja, det var verkligen på tiden, säger Mattias Falck.

Det kommer att bli svensk seger även i herrdubbel. Där är det nämligen klart att Falck och Kristian Karlsson möter Truls Möregårdh och Anton Källberg i lördagens final.

Falck kan rentav ta en trippel i Stockholm, då han också är klar för semifinal i singel efter en tuff match mot fransmannen Bastien Rembert. I en eventuell final kan han även där ställas mot Truls Möregårdh, som vann sin kvartsfinal mot Jeet Chandra, Indien, med 3–0.

Linda Bergström kan också få en fin helg. I damdubbel väntar en ny final på lördagen, i par med Stina Källberg, mot Ni Xialian och Sarah de Nutte från Luxemburg.