NBA-stjÀrnan tÀnkte pÄ sjÀlvmord: "Mörk plats"

BasketstjÀrnan John Wall har fÄtt hantera motgÄngar privat och pÄ planen. 31-Äringen berÀttar att han vid ett tillfÀlle hade sjÀlvmordstankar. I sociala medier stöttas han av andra NBA-spelare som superstjÀrnan LeBron James.

John Wall.

John Wall.

Foto: Carmen Mandato/AP/TT

Basket2022-08-30 19:54

John Wall valdes som nummer ett av Washington i NBA-draften 2010 och blev direkt en framtrĂ€dande spelare. De senaste Ă„ren har han dĂ€remot haft en svĂ„r tid – bĂ„de pĂ„ och utanför planen.

2019 avled Walls mor efter en tids kamp mot cancer samtidigt som Wall tvingades till ett lÄngt avbrott frÄn basketplanen pÄ grund av en skadad hÀlsena.

– Det var den mörkaste platsen jag nĂ„gonsin varit pĂ„. Vid ett tillfĂ€lle tĂ€nkte jag pĂ„ att begĂ„ sjĂ€lvmord, sĂ€ger Wall.

Tog hjÀlp

NBA-stjÀrnan, som numer spelar i Los Angeles Clippers, pratade under ett vÀlgörenhetsevenemang tillsammans med FrÀlsningsarmén om hur han har mÄtt de tre senaste Ären.

Han tror ocksÄ att det han har gÄtt igenom har gjort honom starkare som person. Att han började med terapi har hjÀlpt honom mycket, sÀger han.

– MĂ„nga tĂ€nker att "jag behöver inte hjĂ€lp, jag kan ta mig igenom allt", men du mĂ„ste vara Ă€rlig mot dig sjĂ€lv och göra det som Ă€r bĂ€st för dig, sĂ€ger Wall.

– NĂ€r jag tittar tillbaka pĂ„ det tĂ€nker jag att "om jag kan ta mig i genom det, kan jag ta mig i genom allt i livet".

Wall har bara spelat 40 matcher de tre senaste sÀsongerna. Nu ser han fram emot att spela igen i sitt nya lag, Clippers.

– Du kan se att jag ler mycket mer nu, sĂ€ger han.

Stöttas av LeBron

Efter att intervjun med Wall publicerades har han fÄtt stöd runtom i basketvÀrlden. Bland annat av superstjÀrnan LeBron James, till vardags i stadsrivalen Los Angeles Lakers.

"Stolt över dig", skriver James pÄ Twitter dÀr han Àven konstaterar att han alltid har Walls rygg.

Philadelphia-spelaren Tobias Harris skriver pÄ Twitter:

"FortsÀtt att inspirera och vara den bÀsta versionen av dig."

Fakta: Stöd vid sjÀlvmordstankar

BÄde för den som har sjÀlvmordstankar och för den som stöttar kan det vara en bra början att kontakta en stödlinje eller telefonjour.

HÀr finns personer som kan ge rÄd om hur du ska komma vidare och vart du kan vÀnda dig om du behöver mer hjÀlp.

Vid akuta lÀgen eller vid tankar pÄ sjÀlvmord, ring alltid 112.

HÀr finns ocksÄ hjÀlp och information:

Barn och ungdomspsykiatrin : Hitta nÀrmaste mottagning pÄ bup.se.

Bris : Ring, mejla eller chatta. Telefon 116 111.

Jourhavande prÀst : Chatt eller telefon 112.

Jourhavande medmÀnniska : 08-702 16 80.

Mind : 90 101.

KĂ€lla: 1177.se med flera.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!