Skidskyttestjärnor skeptiska till OS-bojkott

Med ett år kvar växer kritiken mot IOK:s val att lägga OS 2022 i Peking. Över 180 människorättsorganisationer kräver att länder bojkottar vinterspelen. Skidskyttestjärnan Sebastian Samuelsson håller med om kritiken, men tycker att det skulle vara svårt att stanna hemma i protest.

Sebastian Samuelsson. Arkivbild.

Sebastian Samuelsson. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sport2021-02-16 06:01

Över 180 människorättsorganisationerna uppmanar i ett brev länder att bojkotta OS i Peking som invigs den 4 februari nästa år. Anledningen är upprepade rapporter om hur den kinesiska regimen kränker de mänskliga rättigheterna hos flera minoritetsgrupper.

I brevet skriver människorättsorganisationerna, som bland annat representerar uigurer och tibetaner, att man uppmanar till bojkott för att säkerställa att spelen inte används för att rättfärdiga Kinas övergrepp och brott mot mänskliga rättigheter.

Den svenske skidskyttestjärnan Sebastian Samuelsson håller med om kritiken.

– Det är problematiskt och synd att man väljer att lägga så stora idrottsevenemang i de här länderna som använder det som mer eller mindre propaganda. Jag och många med mig försöker ju påverka så gott man kan, men mot mäktiga IOK har man inte så mycket att säga till om, säger han till TT.

Jämför med Tyskland 1936

Enligt människorättsgrupper har Kina gradvis avskaffat uigurernas, den muslimska minoritetsgruppen som i huvudsak bor i provinsen Xinjiang, religionsfrihet och även andra rättigheter. I rapporter beskrivs ett förtryckande system med massövervakning, indoktrinering och till och med tvångssterilisering av uigurerna, skriver BBC.

Kina har hela tiden förnekat anklagelserna och kallar de omtalade omskolningslägren för "centrum för yrkesutbildning".

Dorjee Tseten på organisationen Students for a Free Tibet, en av grupperna bakom brevet, går så långt att han jämför valet av Kina som värdnation med OS i Nazityskland 1936.

– Att vara värd för spelen i Berlin hjälpte till att legitimera Hitlers folkmord av det judiska folket och stärkte nazistregimen. Regeringar och det internationella samfundet måste bojkotta spelen i Peking 2022 och ta ställning för att upprätthålla värdena demokrati, frihet och mänskliga rättigheter, säger han enligt BBC.

Zumretay Arkin på World Uyghur Congress uttrycker sig liknande:

– Våra lidanden avfärdades helt av IOK. Det är nu upp till regeringarna att agera och visa en anständig mänsklighet genom att bojkotta ett folkmords-OS.

Kanada erbjuder sig ta över

Internationella olympiska kommitténs vice ordförande Dick Pound avfärdar kritiken med att man oavsett hur motstridiga åsikter som kan finnas mellan länder försöker IOK finna en medelväg där idrott är ett kommunikationsmedel även i de värsta tiderna.

Efter brevet från människorättsgrupperna har politiker i Kanadas höjt röster för att spelen borde flyttas och Annamie Paul, ledare för det Gröna partiet, har föreslagit att Kanada kan ta över OS.

– Om ett pågående folkmord inte är en tillräcklig anledning för att flytta ett sportevenemang är min fråga vad som skulle kunna vara det, har Paul sagt enligt kanadensisk media.

Trots kritiken tror Samuelsson att en bojkott är svår att få till. Snarare handlar det om att kulturen inom IOK måste förändras.

– OS är det största man kan vara med om som idrottare och det känns tufft att säga att man ska stanna hemma.

TT: Borde Sveriges olympiska kommitté eller ländernas regeringar pressa IOK hårdare?

– Ja, generellt tycker jag att fler länder och även SOK borde vilja ta i den här frågan och diskutera det här. Kulturen måste ändras, det blir lite ironiskt när Sverige ansöker om OS och man inte har någon chans att få det för att man föreslår ett hållbart OS utan överdrivna kostnader. Det finns liksom ingen vilja inom IOK bland de som bestämmer att det ska bli någon förändring.

"IOK har ansvar"

Landslagskollegan Hanna Öberg om att nästa OS avgörs i Kina:

– Jag tycker att IOK har ett ansvar i det här som står över oss enskilda aktiva. Det som är positivt är att många OS efter det här ändå kommer att gå i mer demokratiska länder så det känns ändå som att det händer saker, men ja…

– Jag tror att det är svårt att komma nu och säga att man ska bojkotta ett OS, vi har vetat länge att det ska gå där.

SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo tycker inte att man har något ansvar att pressa IOK.

– Jag tycker att alla har ett ansvar att tala om vad man tycker i frågor som rör klimat och rättigheter, som är de två absolut viktigaste frågorna vi har politiskt. Men att trycka på IOK, jag vet inte om det är vägen att gå. Jag tycker att vi alla ska använda den yttrandefrihet vi har, säger han och drar paralleller till debatten inför och under sommarspelen i Peking 2008.

– Den bild man får av både UD och olika människorättsorganisationer visar på en negativ utveckling sedan 2008. Då hade vi sommar-OS i Peking och fick samma frågor. Det var Tibetfrågan och generella frågor kring mänskliga rättigheter. Nu är det fler minoriteter och det är förstås otroligt negativt, och det ska man absolut påtala, säger han.

Reinebo tror inte att en OS-bojkott skulle hjälpa i det här fallet utan menar i stället att frågorna kommer högre på agendan om spelen genomförs.

– Jag vet av tidigare spel att påtryckningar är väldigt aktuella under spelen, men sedan sjunker det tyvärr undan efter. Så var det i Ryssland och Kina senast. Det är snarare det som är problemet, att man inte orkar hålla tryck tillräckligt länge. Det är möjligt att tiden är mogen för något annat. Det är det man kan hoppas på.

Fakta: OS i Peking 2022

Datum: 2–20 februari 2022. Invigningen sker i Pekings nationalstadion (Fågelboet) den 4 februari.

I Peking avgörs främst isidrotter som ishockey, curling, skridsko, short track och konståkning, men även big air för både freeski och snowboard.

Yanqing, nio mil från Peking, är värd för alla traditionella alpina grenar.

Ytterligare nio mil bort i Zhangjiakou samlas de övriga snöidrotterna som längd, skidskytte, backhoppning, nordisk kombination, kälksport, freestyle, puckelpist och snowboard.

Peking arrangerade även sommar-OS 2008 och blir första staden som även står som värd för ett vinterspel.

Ytterligare fem städer ansökte om mästerskapet: Almaty (Kazakstan) Krakow (Polen) Lviv (Ukraina) Oslo och Stockholm.

31 juli 2015 utsåg IOK Peking som arrangör med röstsiffrorna 44-40 mot Almaty.

Källa: SOK/TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!