Klart: VM 2023 i Australien/Nya Zeeland

Australien och Nya Zeeland. Det blir spelplats för fotbolls-VM för damer 2023. –Spontana känslan: Jättekul, säger Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson.

Sveriges Kosovare Asllani. Arkivbild.

Sveriges Kosovare Asllani. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Sport2020-06-25 17:55

En efter en har kandidaterna dragit tillbaka sina ansökningar om att arrangera fotbolls-VM för damer 2023.

Japan var länge med i rejset, men meddelade i måndags att man hoppar av då man ansåg sig ha förlorat nyckelröster. Enligt japanska fotbollsförbundets ordförande Kozo Tajima fanns det även två andra förklaringar:

Nästa års OS i Tokyo och coronaviruset.

– Jag kände att det fanns ett motstånd mot att arrangera två toppmästerskap i samma land inom en kortare tidsperiod, framför allt efter effekten av coronapandemin, sade Tajima.

Till slut stod det mellan Australien och Nya Zeelands gemensamma bud – den stora favoriten – och motkandidaten Colombia.

"Positiv känsla"

Valet föll på de förstnämnda. Det står klart efter en omröstning av det internationella fotbollsförbundets (Fifa) beslutande råd under torsdagskvällen, med resultatet 22–13 i Australien/Nya Zeelands favör.

Det blir första gången som Oceanien står värd för ett fotbolls-VM för damer.

– Jag är helt säker på att det här är två länder som kan arrangera ett bra mästerskap. Det är också två bra fotbollsnationer, säger svenske förbundskaptenen Peter Gerhardsson till TT.

Han har varit i Australien en gång förut och beskriver resan som "en av de absolut bästa" han gjort.

– Inte bara hur landet är, utan också människorna. Oerhört trevliga och hjälpsamma. Jag har en väldigt positiv känsla till Australien. Och när vi kom hem därifrån sade jag att någon gång vill jag åka till Nya Zeeland. Nu har vi möjligheten att göra det i fotbollens tecken och det är inte helt fel, säger Gerhardsson, som i maj förlängde sitt kontrakt som förbundskapten till augusti 2023.

Det är också då VM-finalen ska spelas, i Sydney.

TT: Ska svenskarna boka biljetter redan nu, Peter?

– Haha. Det är långt dit och i dessa tider skulle jag nog avvakta och se. Men jag hoppas verkligen att svenska folket får möjligheten att åka dit och se Sverige spela ett VM-slutspel. Det skulle nog vara den optimala drömresan.

Fler lag

Australien/Nya Zeelands ansökan innehåller tolv olika spelorter, sju i Australien och fem i Nya Zeeland. Öppningsmatchen ska spelas i Auckland och finalen i Sydney.

Dam-VM 2023 kommer för första gången att spelas med 32 lag. I senaste VM i Frankrike i fjol, där USA tog guld och Sverige brons, deltog 24 lag.

– Det (32) lag är positivt, säger Peter Gerhardsson.

– Rent egoistiskt ökar det möjligheterna att ta sig dit, och sedan tror jag att det är rätt väg att gå att öka på för att ge fler nationer chansen och erfarenheten att spela de här stora mästerskapen. Det är bara positivt.

Fakta: Fotbolls-VM 2023

Var: Australien/Nya Zeeland.

När: Juli–augusti 2023.

Antal lag: 32.

Spelplatser: Adelaide, Brisbane, Launceston, Melbourne, Newcastle, Perth, Sydney (alla Australien), Auckland, Wellington, Dunedin, Hamilton, Christchurch (Nya Zeeland).

Kval: Spelas mellan 2021 och 2022.

Regerande mästare: USA.

Flest VM-titlar: USA, fyra.

Sveriges senaste mästerskap: Trea i Frankrike 2019.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!