Gerhardsson förlänger över VM: Väldigt roligt

Peter Gerhardsson förlänger sitt kontrakt som damlandslagets förbundskapten med ytterligare två år, över fotbolls-VM 2023. "Utifrån arbetet vi åstadkommit under mina knappa tre år som förbundskapten har det inte varit något svårt beslut för min del", säger 60-åringen i ett uttalande.

Förbundskapten Peter Gerhardsson fortsätter att jobba med Kosovare Asllani och de andra spelarna i det svenska fotbollslandslaget. Arkivbild.

Förbundskapten Peter Gerhardsson fortsätter att jobba med Kosovare Asllani och de andra spelarna i det svenska fotbollslandslaget. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Sport2020-05-22 11:25

Peter Gerhardsson tillträdde som svensk förbundskapten hösten 2017 sedan Pia Sundhage slutat efter EM-slutspelet i Nederländerna. Gerhardsson nådde framgång redan i sitt första mästerskap, genom ett VM-brons i Frankrike förra sommaren, och hade tidigare ett kontrakt som skulle ha löpt ut nästa sommar, 2021.

Tre mästerskap

"Det känns väldigt roligt att avtalet är klart. Utifrån arbetet vi åstadkommit under mina knappa tre år som förbundskapten har det inte varit något svårt beslut för min del – det är det här jag vill fortsätta göra", säger Peter Gerhardsson i ett uttalande på Svenska fotbollförbundets (SvFF) webbplats.

60-åringen har nu tre mästerskap och två kvalspel att se fram emot även om den pågående coronapandemin just nu innebär att den internationella landslagsfotbollen pausats. OS-turneringen i Japan (dit Blågult redan kvalificerat sig) är framflyttad från i sommar till nästa år. EM-slutspelet i England har det Europeiska fotbollförbundet knuffat fram från 2021 till 2022 för att ge plats åt herrarnas EM-slutspel, å sin sida flyttat från 2020 till 2021.

Nöjt förbund

Gerhardssons nya kontrakt löper ut efter VM-slutspelet 2023, ett mästerskap där det internationella fotbollsförbundet (Fifa) ännu inte utsett något värdland.

"Det har funnits en ömsesidig vilja i att få till den här förlängningen och från SvFF:s sida är det viktigt att vi försöker arbeta och tänka i längre sportsliga cykler. Därför känns det oerhört bra att vi nu förlängt avtalet över VM 2023 och därmed säkerställt en bra kontinuitet i både ledarskap och arbetssätt kring damlandslaget under ytterligare två år", säger Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand i ett uttalande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!