Duktiga ungdomar från Vimmerby redo för nya äventyr

Inte mindre än åtta ungdomar från Vimmerby har blivit antagna till olika idrottsgymnasier i höst. Kullen född 2008 har onekligen talang i såväl fotboll, ishockey, innebandy, friidrott och bowling. "Vi är väldigt tävlingsinriktade", säger Ville Abenius som är en av ungdomarna och han går i samma klass som fyra av de andra på Vimarskolan.

Åtta ungdomar från Vimmerby har blivit antagna till olika idrottsgymnasier. Fr.v: Vera Andersson, Edwin Holm, Adam Elebring och Ville Abenius. Infällda fr.v: Axel Flink, Loke Söderström, Emilia Håårdh och Cevin Karlsson.

Åtta ungdomar från Vimmerby har blivit antagna till olika idrottsgymnasier. Fr.v: Vera Andersson, Edwin Holm, Adam Elebring och Ville Abenius. Infällda fr.v: Axel Flink, Loke Söderström, Emilia Håårdh och Cevin Karlsson.

Foto: Magnus Strömsten

Sport2024-03-05 19:25

Att två eller tre ungdomar i samma årskull visar sådan talang i idrott att de söker sig till annan ort hör inte till ovanligheterna. Några av dagens mest lysande stjärnor från Vimmerby har gått den vägen. Linus Hultström hockeygymnasium i Linköping och Jesper Svensson bowlinggymnasium i Nässjö.

I år är det alltså hela åtta ungdomar från Vimmerby som tar samma steg i idrottskarriären. Fotbollsspelarna Ville Abenius, Edwin Holm, Cevin Karlsson och Vera Andersson från Vimmerby IF, friidrottaren Emilia Håårdh från Södra Vi IF, hockeyspelaren Axel Flink från VH, innebandyspelaren Adam Elebring från VIBK och bowlaren Loke Söderström från VBK. 

undefined
Vera Andersson, Edwin Holm, Adam Elebring och Ville Abenius är klasskamrater på Vimarskolan.

– Det är otroligt kul att se så många ungdomar ta för sig och ha höga ambitioner med sitt idrottande, säger Daniel Abenius som är ledare i Vimmerby IF och har följt många av ungdomarna på nära håll från unga år.

Cevin Karlsson var aktuell förra veckan då han blev kallad till läger med P16-landslaget. Förra säsongen fick han chansen i Vimmerby IF:s A-lag och gjorde debut i division 3. Dessutom visade allsvenska Kalmar FF tidigt intresse och från och med årsskiftet tillhör han klubben formellt.

– Jag kommer att träna med både Kalmar FF och Vimmerby IF fram till sommaren. Sedan flyttar jag till Kalmar till hösten. Det känns kul och spännande, säger Cevin som sannolikt kan se fram emot att få spela matcher mot Ville Abenius i höst.

undefined
Ville Abenius har fått chansen i A-laget med VIF.

Ville har kommit in på fotbollsgymnasiet i Växjö och ska spela för Öster. Både Öster och Kalmar FF har lag i pojkallsvenskan för P17. Abenius gjorde också ett par inhopp för VIF i division 3 förra säsongen och väntar med spänning på höstens nya äventyr.

– Jag är supertaggad på det. Jag har fått ett gott intryck av både skolan i Växjö och Öster som klubb, säger Ville.

Han kommer fortsätta spela med VIF under våren. Detsamma gäller Edwin Holm som har fått chansen i ett par träningsmatcher med A-laget på försäsongen. Till hösten blir det studier på fotbollsgymnasiet i Jönköping, men han har inte valt någon ny klubb än.

– Det känns bra att jag kom in i Jönköping. Det är ändå ganska nära Vimmerby och jag hoppas det ska bli utvecklande för mig.

undefined
Vera Andersson var på landslagsuttagning i Halmstad förra året.

Den fjärde spelaren från Vimmerby IF är Vera Andersson. Hon går samma väg som systern Tyra Andersson, Agnes Karlsson och Jonna Eriksson gjort och gör dem sällskap i Linköpings FC och på fotbollsgymnasiet NIU.

– Det blir spännande att få den här chansen, säger Vera som kommer spela vidare i VIF under våren.

Adam Elebring tar också chansen att studera vidare på annan ort och satsa på sin idrott. Han har blivit antagen i Linköping.

– Jag har spelat mycket fotboll också, men valde att satsa på innebandyn nu. Linköping känns som ett bra steg att ta. Det är inte så långt bort och så har jag släktingar som bor där, säger Adam. 

Emilia Håårdh vann nyligen DM-guld på 60 meter. Den talangfulla sprintern har blivit antagen till friidrottsgymnasium i Växjö.

– Det behövs för att jag ska kunna ta nästa steg och fortsätta utvecklas. Det blir helt andra träningsmöjligheter där, säger hon.

undefined
Axel Flink lämnar VH för hockeygymnasium i Oskarshamn till hösten.

Axel Flink är en lovande spelare i Vimmerby Hockey. Han kommer söka sig vidare till IK Oskarshamn och hockeygymnasiet där.

– Jag har varit på ett par uttagningar och blev glad när jag fick beskedet att jag blivit antagen där. Jag har fått ett bra intryck av verksamheten där och det bli kul att testa. 

Loke Söderström har förutsättningar att bli näste store bowlare från Vimmerby. Han gjorde allsvensk debut i Vimmerby BK redan som 13-åring och spelar numera med Gamleby. Till hösten väntar sannolikt en flytt och ett nytt klubbyte. Han har blivit antagen till bowlingsgymnasium i både Nässjö och Hagfors, men inte bestämt sig för vilken ort det blir.

Enligt statistik från kommunen finns det 168 ungdomar födda 2008 i Vimmerby kommun. Åtta av dem lämnar alltså till hösten för att satsa på sin idrott. 

David Lindgren är verksamhetsansvarig i Vimmerby IF och ser både för- och nackdelar med det.

– Jag tycker att det är roligt att unga spelare brinner för fotbollen och att vi har hjälpt till i deras utveckling. Samtidigt försöker vi se till att bli en bra utvecklingsmiljö så att fler ungdomar kan se att stanna i Vimmerby som ett alternativ.

Cevin Karlsson var inlånad till Kalmar FF:s akademilag under SEF-Cupen i samband med Gothia Cup.
Cevin Karlsson var inlånad till Kalmar FF:s akademilag under SEF-Cupen i samband med Gothia Cup.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!