Välbesökt seminarium kring sjön Sommen

Sjön Sommen och dess naturvärden stod i fokus på ett seminarium på Solvikens konferens som Naturskyddsföreningen bjudit in till nyligen.

Märta Svärd från Naturskyddsföreningen i Tranås hade bjudit in till seminarium kring sjön Sommen i Ydre.

Märta Svärd från Naturskyddsföreningen i Tranås hade bjudit in till seminarium kring sjön Sommen i Ydre.

Foto: Karl-Johan Norén

Ydre2019-11-14 15:00

Bakgrunden till seminariet är en gemensam studiecirkel som Naturskyddsföreningarna på orterna Tranås, Ydre, Kinda, Boxholm och Mjölby drog igång.

– Den utmynnade i en utställning kring vilka risker som finns för sjön i framtiden. För att belysa ämnet ytterligare bjöd vi in representanter från länsstyrelserna i Östergötland och Jönköping samt kommunerna som har intressen runt Sommen för att få reda på hur de ser på saken, säger Märta Svärd som företräder Naturskyddsföreningen i Tranås.

Till seminariet som hölls på Solvikens konferens i Ydre kom totalt ett 60-tal besökare där både representanter från en rad intresseorganisationer samt privatpersoner från trakten fanns med.

– Det blev väldigt god uppslutning och en givande träff. Vi fick lyssna till en föreläsning om vattendirektiv och åtgärder mot övergödning samt höra mer om Sommens status som riksintresse och strandskydd kontra landsbygdsutveckling. Dessutom blev det paneldebatt ledd av Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén samt frågestund där alla parter fick ge sin syn, säger Märta Svärd.

Vad ser du som det största hotet mot Sommen?

– Undantagen från strandskyddet där det tillåts att bygga endast 30 meter från strand. Det ger skador som inte går att åtgärda på sikt, säger Märta Svärd.

Hur jobbar ni vidare?

– Nu har vi fått igång en dialog i positiv anda. Ambitionen är att bevara vår vackra sjö och det verkar alla parter vara överens om, säger Märta Svärd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!