Satsar pÄ ny museihall och Àventyrslekpark

Veteranklubben Ydre har stora byggplaner nÀr de vill utöka verksamheten.

Weine Jonsson, Alexander Hillmarker och Esbjörn Henriksson tar del av gemenskapen pÄ onsdagstrÀffarna.

Weine Jonsson, Alexander Hillmarker och Esbjörn Henriksson tar del av gemenskapen pÄ onsdagstrÀffarna.

Foto: Anna-Karin Gustafsson

Ydre kommun2020-01-28 17:00

Sedan starten 2002 har Veteranmotorklubben Ydre vÀxt stadigt. Trots att mÄnga Àldre fallit ifrÄn under Ären har medlemsantalet ökat och nu vill de bygga ut.

Museihallen med sina 832 kvadratmeter inhyser traktorer, rĂ„oljemotorer och bilar. Den invigdes 2011 och vĂ€xtes ur direkt. 

– Ja, egentligen gjorde vi det. Vi har sĂ„ dant med grejer att vi hyr en lada som Ă€r proppfull, sĂ„ nu Ă€r det nya byggplaner för en ny hall igĂ„ng, konstaterar kassören Ove Sundeborn. 

Mer mark köptes 2015 som de Ă€nnu inte fĂ„tt tilltrĂ€de till, men Ove hoppas att det Ă€r löst snart. Inte bara en nĂ€stan lika stor hall ska byggas utan Ă€ven ett sĂ„ghus, en smedja, en scen och en Ă€ventyrslekpark. 

Scenen börjar byggas nu i vĂ„r, den Ă€r till för hönsbytardagen dĂ„ de kör underhĂ„llning med dragspelsorkester. Det skulle Ă€ven kunna bli Luciakröning och egna musikkvĂ€llar, man vet aldrig, spĂ„nar Ove Sundeborn.  

Efter scenbygget byggs sĂ„ghuset om allt gĂ„r i lĂ„s. Ritningar ska lĂ€mnas in för bygglovsansökan. Syftet Ă€r ett fullskaligt museum för hela familjen. Äventyrslekparken Ă€r Ă€nnu pĂ„ idĂ©stadiet. 

– En av medlemmarna har en bror som Ă€r lekparksarkitekt sĂ„ vi har löfte om att fĂ„ ta hjĂ€lp av honom. Vi har stora ytor till förfogande. Det skulle ju kunna vara ett baksĂ€te frĂ„n en bil som blir en gunga till exempel, och en hytt dĂ€r man styr en kran kanske.

NĂ€r alla byggen ska vara klara Ă€r svĂ„rt att sĂ€ga, det kommer att byggas lite allteftersom. 

Ideella krafter Ă€r i framkant i Ydre och gör det möjligt att skapa ett museum i samma kaliber som det de nu har i Ukreda dĂ€r klubben hĂ„ller till. Takstolarna till stora hallen satt tidigare i ett stort vĂ€xthus i Finland. Fyra gubbar frĂ„n klubben Ă„kte dit i tre-fyra dagar och rev. En finsk Ă„kare tog det pĂ„ sin lastbil för 1500 kronor. Virket till hallen skĂ€nktes av medlemmar i form av timmer som de fick leja sĂ„gning för. 

– Jag Ă€r gudaglad att vi inte har nĂ„gra skulder. Vi lĂ„nade 200 000 kronor nĂ€r vi skulle gjuta golvet dĂ„ men annars bygger vi vartefter vi fĂ„r in pengar, sĂ€ger Ove. 

Idag har klubben 260 medlemmar, cirka 35 Ă€r aktiva varav 20 jĂ€tteaktiva. Utöver medlemsavgifterna kommer mycket av pengarna till den nya satsningen frĂ„n olika arrangemang som YdremĂ€sterskap i traktorplöjning, traktorlotteri och LuciatraktortĂ„g. Mest inkomster kommer via Hönsbytardagen.    

– 2019 var vĂ„rt bĂ€sta Ă„r. Med hönsbytardagen inrĂ€knat sĂ„ hade vi 5000 besökare, konstaterar Ove med stolthet. 

Denna raring gick nyinköpt pÄ Ing2 i Eksjö under andra vÀrldskriget, för att sen röja snö i Ydre.
Denna raring gick nyinköpt pÄ Ing2 i Eksjö under andra vÀrldskriget, för att sen röja snö i Ydre.
Karta: Veteranmotorklubben Ydre
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!