Barnboksveckan uppmärksammar Hellsing

Under hela vecka 46 pågår barnboksveckan på samtliga Götabibliotek. I år uppmärksammar de barnboksförfattaren Lennart Hellsing.

Biblioteks- och kulturchef i Ydre Christine Åström tycker att det ska bli roligt med barnboksvecka igen.

Biblioteks- och kulturchef i Ydre Christine Åström tycker att det ska bli roligt med barnboksvecka igen.

Foto: Erica Månsson

Ydre kommun2019-11-11 22:00

– Det känns extra kul att få lyfta Lennart Hellsing under årets barnboksvecka. Hans böcker är aktuella än i dag, säger Christine Åström, bibliotekschef i Ydre.

Anledningen till att de väljer att uppmärksamma just Lennart Hellsing vid årets vecka, beror på att han skulle ha fyllt 100 år i år. Inom Götabiblioteken ingår samtliga bibliotek i Östergötland och även Tranås. Barnboksveckan är ett projekt som kommer att uppmärksammas på samtliga berörda bibliotek.

Det är Josefine Molinder som ansvarar för upplägget på biblioteken i Ydre och hon upplever att hösten är årstiden då det händer allra mest saker.

– Det brukar vara fullt ös, först är det höstlov och nu blir det barnboksvecka som brukar vara uppskattat från både barn och föräldrar, säger hon.

Under veckan kommer det att bli aktiviteter som är riktade mot olika åldrar. Personal från biblioteket kommer att besöka förskolor i kommunen för att lära barnen om pekböcker och även att spela dockteater med figurer från Lennart Hellsings böcker.

Konceptet Dansboken där barn får spontandansa till klassisk musik pågår i år igen. Till grund har de bildboken Drillar & Draköron av Ane Gustavsson och Lennart Hellsing.

Under lördagen blir det Hellsing-kalas på biblioteket i Österbymo. Det är riktat mot både barn och vuxna och där kommer det att bli bokstavsjakt och pyssel.

– Det är en ordentlig sagoskatt som vi har att tillgå så det är inte svårt att få inspiration, säger Josefine Molinder.

Under barnboksveckan kommer Lennart Hellsings verk att få mycket uppmärksamhet.
Under barnboksveckan kommer Lennart Hellsings verk att få mycket uppmärksamhet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!