Sportlägret växer: "Det här är så bra för folkhälsan"

Genom ett samarbete mellan Ydre kommun och RF-SISU Östergötland har 65 barn fått prova på olika sporter och aktiviteter genom Sportis camp.

Wlliam Samuelsson och Vako Tadevosyan är några av deltagarna på lägret. "Det roligaste är att få nya vänner", säger Vako Tadevosyan.
"Det är jättebra. Det roligaste var parkour och gymnastik. Jag tror att jag kommer fortsätta spela padel", säger William Samuelsson.

Wlliam Samuelsson och Vako Tadevosyan är några av deltagarna på lägret. "Det roligaste är att få nya vänner", säger Vako Tadevosyan. "Det är jättebra. Det roligaste var parkour och gymnastik. Jag tror att jag kommer fortsätta spela padel", säger William Samuelsson.

Foto: Märta Svensson

Ydre2021-08-19 14:00

Sportis camp har genomförts på tre platser i kommunen under de tre dagarna som lägret pågår. Torpavallen i Hestra, Bryggvallen i Asby och Bulevallen i Österbymo. Det finns cirka 90 barn i kommunen som går i mellanstadiet. Av de är 65 barn med på Sportis Camp. Det är lika stor del tjejer som killar på lägret. Även bland ledarna.

Elisabeth Wiström, idrottskonsulent på RF-SISU Östergötland, är nöjd med veckan.

– I år har vi tolv mycket duktiga ledare som alla är över 18 år och har gått ledarutbildning genom RF-SISU inför lägret. Som ledare är de en förebild och vi hoppas att de kommer fortsätta att vara ledare och att de yngre inspireras till att vilja vara ledare.

Lotta Engdahl, kommunchef i Ydre kommun, är imponerad över engagemanget.

– Det här är så bra för folkhälsan, rörelse är viktigt i alla åldrar. Här kan man prova på nya saker.

Sportis camp arrangeras i samarbete mellan RF-SISU Östergötland och Ydre kommun.

– Sportis Camp arrangeras med bidrag från Ydre kommun, fortsätter Lotta Engdahl.

Några av aktiviteterna som står på schemat är rodd, dragkamp och golf. Räddningstjänsten är också på plats för att visa deras verksamhet.

– Det är så mycket engagemang i föreningarna. De inspirerar barn till idrott och rörelse och barnen hittar något som kanske passar just dem. Det finns inga krav här, man är med sina förutsättningarna, säger Elisabeth Wiström.

Ett av målen med lägret är att barnen ska bli inspirerade och vilja fortsätta med aktiviteter.

– Idrotten tappar ofta barn i en viss ålder. Det gäller att fånga upp dem men också att behålla dem, säger Elisabeth Wiström.

Det här är fjärde året som Sportis Camp arrangeras. Varje år har det varit en ökning av deltagare.

– I år har det varit ett jättehögt tryck på platserna men alla som har velat har kunnat vara med, säger Vendela Somvall som jobbar på Ydre kommun.

Jonathan Samuelsson är engagerad i Torpa AIS. Han menar att på små orter ska man inte se varandra som konkurrenter utan som komplement.

– Bara för att man spelar fotboll behöver man inte bara göra det. Man kan ge andra sporter en chans. Man kan spela fotboll och testa en annan sport på vintern. Vi ska inte slåss om barnen till föreningar. Det viktiga är att barnen rör sig. Det är bra när föreningarna kan ha en bra stämning emellan sig. Man kan låna varandras spelare.

Någon som har varit ledare i flera år är Amanda Samuelsson. Det roligaste med lägret tycker hon är att se glädjen när barn idrottar.
"Det är många som är intresserade av att fortsätta på några aktiviteter. Parkour och padel är väldigt populärt."
Någon som har varit ledare i flera år är Amanda Samuelsson. Det roligaste med lägret tycker hon är att se glädjen när barn idrottar. "Det är många som är intresserade av att fortsätta på några aktiviteter. Parkour och padel är väldigt populärt."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!