Började odla solrosor på gården efter systerns sjukdom

Fortsatt mjölkproduktion lockade inte Jonas Olsson. Han började bland annat odla solrosor på gården efter systerns cancersjukdom.

Jonas Olsson tillsammans med treårige sonen Arvid som luktar på solrosorna och förklarar att de som blir kvar "plöjer vi ner sen".

Jonas Olsson tillsammans med treårige sonen Arvid som luktar på solrosorna och förklarar att de som blir kvar "plöjer vi ner sen".

Foto: Anna-Karin Karlsson

Ydre2022-09-01 10:00

Gården har tillhört familjen väldigt länge.

– Ja, jag tror pappa var den tionde generationen, säger 34-årige Jonas Olsson.

Ett arv som förpliktar. Men mjölk fick det vara slut med. 

– Mina föräldrar drev mjölkproduktion här i 36 år innan jag tog över, men jag ville inte fortsätta med det. Så stort intresse och ork fanns inte, men jag var klar med att jag ville ta över gården och driva den vidare.

undefined
Jonas Olsson med sonen Arvid kontrollerar mellangrödan oljerättika, som binder kväve bra i jorden. Ett alternativ till dyr konstgödsel.

Med på gårdsplanen är sonen Arvid.

Hur gammal är du?

– Jag är jättegammal, utbrister den lille treåringen med stor inlevelse.

Jonas tog över lantbruket för fem år sen och ställde om produktionen på gården. Han har 35 amkor av rasen Hereford och driver upp kvigkalvarna till egen rekrytering.

Längs hela åkerkanten vajar stolta, gula solrosor bredvid oljerättikan.

– Bakgrunden till att jag började odla solrosor är min ena syster som driver en gård i Eskilstuna med spannmålsproduktion. Hon drabbades av bröstcancer och valde att odla solrosor till förmån för Cancerfonden. Hon är frisk i dag.

– Jag kände att jag ville göra nåt liknande och att det borde funka här med, så det hade jag bestämt att jag ville göra. I februari var det självklart var pengarna skulle gå när kriget bröt ut i Ukraina. Organisationen var dock slumpmässig.

undefined
Jonas Olsson sådde fågelfrö i form av solrosor med såmaskinen. De sträcker sig ivrigt mot solen.
undefined
Jonas Olsson tillsammans med treårige sonen Arvid som luktar på solrosorna och förklarar att de som blir kvar "plöjer vi ner sen".

Han sparade en såmaskinsbredd på åkern och fyllde maskinen med fågelfrö och sådde. Genom sociala medier har folk börjat hitta till gården Äng.

Under samtalet parkerar en bil på gårdsplanen. Ryktet har spridit sig om att det är självplock på solrosor, till förmån för Ukraina.

Inger och maken Lennart Jonasson från Stockholm vill gärna stötta och betalar frikostigt för fem långa solrosor. De är på väg till ett släktkalas och varje barnbarn ska föräras var sin solros.

– Det var våra grannar i sommarstugan på Asby udde som berättade om det här fina initiativet. Det var så smidigt då vi ändå skulle till Brostorps Gård och köpa ost, berättar Lennart Jonasson.

undefined
Inger Jonasson är på väg till barnbarnen som ska få varsin solros till förmån för Ukraina.

– Vår son har en vän som rest till Ukraina för att utbilda de ukrainska soldaterna på de svenska pansarskotten, berättar Lennart med stolthet.

Det finns många sätt att hjälpa till på.

Lennart och Jonas börjar diskutera mjölken.

– Den är åt helvete för billig, utbrister Lennart.

Då citerar Jonas vad Jeanette Blackert sagt, ordförande i LRF i Östergötland:

– Av varje producerad krona för svensk mat, får bonden 20 öre och handeln 35.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!