Vikariebrist: Ambulans kanske bara på dagtid i sommar

Brist på vikarier i sommar kan göra att Virserumsambulansen bara kör dagtid. "Det är svårt att hitta kvalificerad personal till den här ytterstationen."

Ett av alternativen är att Virserumsambulansen i sommar blir dagbil, eftersom det är svårt att rekrytera vikarier, berättar ambulanschefen Jonas Lööf.

Ett av alternativen är att Virserumsambulansen i sommar blir dagbil, eftersom det är svårt att rekrytera vikarier, berättar ambulanschefen Jonas Lööf.

Foto: Isabell Höjman / TT

Virserum2020-05-13 09:00

Att tillfälligt göra Virserumsambulansen till dagbil under sommaren är ett av alternativen som finns med i den riskanalys som ambulanschefen i Kalmar Län, Jonas Lööf jobbar med, tillsammans med personalen och facket. Målet är att hitta ett sätt att lösa uppdraget, samtidigt som den ordinarie personalen får semester. Men han betonar att det inte finns några beslut ännu.

– Ett förslag är att ha en dagbil i Virserum. Men då måste vi ha klart så att övrig tid kan täckas upp från andra håll. Vi måste ha ett länsperspektiv.

Det finns också tankar om ett närmare samarbete med ambulansverksamheten i Hultsfred. För att få så vis skapa en stabilare personalsituation. 

– Det blir lättare att rekrytera personal när det är en större organisation, säger Jonas Lööf.

Han berättar också att det ställs höga krav vid rekryteringen av ambulanspersonal. Det behövs sjuksköterskor i bilen, allra helst specialistutbildade ambulanssjuksköterskor.

– Vi åker om kring med en rullande intensivvårdsavdelning, säger Jonas Lööf.

Han har dock stora förhoppningar på att den nya ambulansstationen som planeras i Virserum ska bli god hjälp vid rekryteringen i framtiden.

Järnforsenpolitikern Anders Andersson (KD) oroar sig en hel del för hur sommaren blir för Virserumsambulansen, och kanske mest för att förändringen blir permanent.

Så han riktar ett knippe frågor i ärendet till majoriteten i landstingsstyrelsen, Angelica Katsanidou (S) och Christer Jonsson (C).
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!