"Riv inte Bastugatan - vi kan ta över"

"Det finns en stor potential i huset" Chistofer Sakshaug och Oskar Andersson på Virserums fastigheter och bostäder erbjuder sig att ta över gamla Aspelandshem på Bastugatan.

Så här ser Christofer Sakshaug och Oskars Andersson hyreshuset på Bastugatan. Ett hus med potential, som kan utvecklas till något extra.

Så här ser Christofer Sakshaug och Oskars Andersson hyreshuset på Bastugatan. Ett hus med potential, som kan utvecklas till något extra.

Foto: Olof Carlson

Virserum2021-05-21 16:54

De ser en stor potential i hyreshuset och i ett brev till kommunstyrelsen erbjuder de sig att ta över för en symbolisk peng.

I gengäld lovar de att utveckla området och skapa ett bostadsområde som går utanpå det mesta.

Att det är gott om tomma lägenheter i huset är ingenting som hindrar. 

– Vi har tagit över tomma lägenheter förut, säger Christofer Sakshaug och vi har lyckats fylla dem. Det handlar mycket om att marknadsföra dem.

Sedan tidigare äger ju bostadsbolagets uppemot 70 lägenheter i Virserum, och 50 till är inget som skrämmer.

Företaget ser att man kan få draghjälp av pandemin (!).

– Det är ju många som jobbar hemifrån, säger Sakshaug, och då kan man ju bo var som helst. Vi har till exempel flera som pluggar i Växjö och som bor i Virserum. Vi har också många som bor här och som jobbar i Åseda.

Han poängterar att det mesta man behöver finns i Virserum, och skulle det dyka upp andra behov, är det inte långt till varken Växjö eller Oskarshamn, där utbudet är större.'

Ett bärande skäl till Hultsfreds Bostäders rivningsplaner är också att man vill minska risken för social dumpning, alltså att större kommuner med bostadsbrist hänvisar ekonomiskt svaga personer och personer med sociala problem att bosätta sig i exempelvis Virserum. Något som förekommit tidigare.

Det är ett problem som Christofer Sakshaug är mer än väl medveten om.

– Vi är beredda på att skriva ett kontrakt med kommunen om att inte ta emot den typen av hyresgäster, säger han. Vi bor ju själva i Virserum och vi vill ha ett trivsamt samhälle, som det ju faktiskt är, men sjön mitt i samhället.

Han tror heller inte så mycket att huset i fråga skulle bli så dyrt att renovera, som tidigare angivits. 

– Husen är i bra skick, med betongstomme och allt, säger han, och jag vet att taken lades om för inte så länge sedan. Dessutom finns det hissar i husen, och läget är perfekt med skogen på ena sidan och marknadsplatsen på den andra.

Just de stora grönytorna runt huset kan bli en stor tillgång om det sköts rätt. Och planerna finns på att skapa både odlingsmöjligheter, kanske växthus och gemensamhetsytor på tomten.

Men alltihop hänger på att fastighetsbolaget får överta de båda rivningshotade hyreshusen på bastugatan för en symbolisk summa. Och då skulle ju Hultsfreds Bostäder också befrias från miljonkostnaden att riva.

...medan Hultsfreds bostäder ser det så här, ett gammalt hus med många tomma fönster och få hyresgäster.
...medan Hultsfreds bostäder ser det så här, ett gammalt hus med många tomma fönster och få hyresgäster.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!