Stor glÀdje efter överraskande kovÀndningen

Debatten om ja eller nej till en vindkraftpark i Tönshult blev nÀstan ett antiklimax, nÀr kommunalrÄdet Lars Rosander (C) sa nej till planerade vindkraftparken i Tönshult utanför Virserum.

KommunfullmĂ€ktiges nej till vindkraftparken kom som en glad överraskning för "motstĂ„ndsrörelsen". "Överraskade och lĂ€ttade" tyckte Hjalmar Österberg i föreningen Vindfrid.

KommunfullmĂ€ktiges nej till vindkraftparken kom som en glad överraskning för "motstĂ„ndsrörelsen". "Överraskade och lĂ€ttade" tyckte Hjalmar Österberg i föreningen Vindfrid.

Foto: Kurt Engström

Virserum2021-09-27 22:05

– Vi satt hĂ€r ett gĂ€ng och lyssnade till debatten, sĂ€ger Hjalmar Österberg, ordförande i föreningen Vindfrid. Vi var övertygade om att kommunen skulle gĂ„ pĂ„ kommunstyrelsens förslag och sĂ€ga ja till vindkraftparken.

Men det blev ett nej. Centerpartiet hade lyssnat in vad medborgarna i Virserumstrakten hade att sÀga och kommit fram till att det skulle bli för stora konsekvenser för de boende i omrÄdet. Vilket resulterade i att Rosander och flera centerledamöter med honom gjorde en kovÀndning och sÄg till att utnyttja kommunens VetorÀtt. Samtidigt som vÀnsterpartister och socialdemokrater avstod frÄn att rösta.

– Det var en överraskande vĂ€ndning, sĂ€ger Hjalmar Österberg, överraskade och lĂ€ttade Ă€r nog det rĂ€tta ordet. Och vi Ă€r vĂ€ldigt tacksamma för att blev sĂ„. 

Men nÄgon champagne att fira med blev det inte, Àven om det hade varit befogat. De hade inte riktigt vÀntat sig den hÀr vÀndningen.

Men Ă€n Ă€r det för tidigt för föreningen att slĂ„ sig till ro, betonar Hjalmar Österberg. Nu fĂ„r vi ladda om för nĂ€sta kamp.

DĂ„ Ă€r det Njords satsning utanför MĂ„lilla som stĂ„r i skottlinjen. 

– Sedan tror jag inte att Stena ger sig utan vidare, sĂ€ger Hjalmar vidare. De vĂ€ntar nog bara in kommunens vindbruksplan och gör ett nytt försök. Den vindbruksplanen kan bli avgörande, nĂ€r den blir klar. Det Ă€r vĂ€ldigt avgörande hur den kommer att skrivas.

Lite lÀngre söder ut i kommunen, var det nog och en och annan kork som smÀllde fram pÄ kvÀllen.

– HĂ€r i Virserum Ă€r glĂ€djen stor i kvĂ€ll, sĂ€ger Jan-Olof Svensson, Jos kallad i vardagslag. Det hĂ€r visar hur viktigt det Ă€r med folkopinionen. 

Den senaste tiden har han haft Ätskilliga sömnlösa nÀtter, erkÀnner han, med att fundera pÄ hur det ska bli och hur man skulle kunna lösa det hÀr. Och nu blir det kanske en sömnlös natt till. Fast av en helt annan anledning.

– Men jag vill verkligen ge en eloge till politikerna som lyssnat pĂ„ oss och tĂ€nkt en gĂ„ng till, sĂ€ger han. 

Han berÀttar ocksÄ att det plingade oavbrutet i telefonen efter mötet. Det ena SMS-et efter det andra tackade för insatserna.

– Men det Ă€r inte bara jag som jobbat med det hĂ€r, sĂ€ger Jos, det Ă€r flera som varit med i kampen. 

Men Jos har stÄtt pÄ barrikaden och viftat med Dackeflaggan, bland anat genom manifestationen hÀr om veckan.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!