"Fotboll är så mycket mer än vinster"

Damlandslagets tidigare förbundskapten Pia Sundhage imponeras av människor som inte bara säger bra saker, utan också gör bra saker.När hon i våras delade ut sitt första Piastipendium på 50 000 kronor till Moas Minnesfond fick hon en impulsiv känsla – att hon ville besöka orten som allting handlar om.

Pia Sundhage intervjuades av bland andra kompisambassadens styrelse som består av Anes Asic, (bilden), Johanna Nilsson och Lovisa Österberg. Många frågor handlade om jämställdhet, hon sjöng om sina minnen och avslöjade att hon som liten ville vara kille, för då fick man spela fotboll.

Pia Sundhage intervjuades av bland andra kompisambassadens styrelse som består av Anes Asic, (bilden), Johanna Nilsson och Lovisa Österberg. Många frågor handlade om jämställdhet, hon sjöng om sina minnen och avslöjade att hon som liten ville vara kille, för då fick man spela fotboll.

Foto: Charlotte Madestam

Virserum2018-05-09 14:41

På stående fot lovade hon att hälsa på i Virserum för att träffa alla elever och lärare på Prolympiaskolan, där Moas mamma Carin Närklin Andersson jobbar. I tisdags var den dagen kommen.

– Vi vågade knappt tro på att hon skulle komma, förrän hon stod här. Det visade sig att hennes plan från Arlanda till Växjö var inställt, men hon ordnade det genom att flyga till Ronneby och så hämtades hon där. Det visar bara hur gärna hon ville komma till oss, säger Carin med tacksamhet i rösten.

Besöket på skolan var Pia Sundhages eget initiativ. Och det uppskattades uppriktigt av både elever och personal. Extra kul kändes det att hon kom och hälsade på dem när hon tackat nej till två inbjudningar till Vita huset för att träffa presidenterna George Bush och Barack Obama.

Och Pia själv var nöjd sedan hon träffat alla elever, från ettan till nian.

– Fotboll är så mycket mer än bara vinster, precis så är det här i Virserum. På det här sättet får jag chansen att ge någonting tillbaka. Det finns plats för storytelling inom min nya tjänst och i den delen av uppdraget ser jag en möjlighet att nå ut med fotbollsbudskapet till flera.

I många år var Pia Sundhage förbundskapten för det svenska damlandslaget i fotboll och nådde stora framgångar. Hon tycker själv att den största stunden i landslaget var när OS-silvret bärgades i Rio de Janeiro 2016.

– Det betyder väldigt mycket för mig. Inte bara för silvret, utan kanske främst för allt som hände längs vägen, berättar Pia Sundhage för eleverna och visar en film som skildrade den fotbollsresa hon gjorde tillsammans med målvakten Hedvig Lindahl, matchhjälten Lisa Dahlkvist och alla andra i laget. Många vittnade efteråt att den gav rysningar och lyckokänslor.

Numera är Pia Sundhage förbundskapten för F17-landslaget som tagit sig till EM-slutspelet, som har sin kulmen 2020. Och hennes första landskamp med 17-åringarna spelas på Öland mot Norge den 21 september.

- Det ger alltid ringar på vattnet när flickorna lyckas, inte bara inom fotbollen utan även i andra idrotter – ja, till och med i samhället i stort, så flick- och damfotbollen är samhällsviktig, sa hon med ett leende på läpparna.

Charlotte Madestam

Förevigade. Många ville fotograferas tillsammans med Pia Sundhage.  På bilden Thea Karlsson, Lovisa Össmar, Emilia Lipic och Maja Ärleskog
Förevigade. Många ville fotograferas tillsammans med Pia Sundhage. På bilden Thea Karlsson, Lovisa Össmar, Emilia Lipic och Maja Ärleskog
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!