Åtalet dröjer: "Känner mig helt rättslös"

Åtalet mot de två som sitter häktade misstänkta för inblandning i den stora husbilshärvan i Lagan skjuts upp.

Barbro Neumann från Virserum följer utvecklingen noga i fallet med den omfattande husbilshärvan i Lagan.

Barbro Neumann från Virserum följer utvecklingen noga i fallet med den omfattande husbilshärvan i Lagan.

Foto: Privat

Virserum2020-12-11 13:08

Det var tänkt att åtalet skulle lämnas in på fredagen av åklagare Liselotte Nordström. Men nu flyttas det fram i tid, eftersom härvan tycks vara mer omfattande än man räknat med och även sträcker sig utanför landets gränser.

De två som sitter häktade, en man och en kvinna, misstänks för att vara inblandade i den här husbilshärvan.

Barbro Neumann i Virserum, och flera med henne, följer ärendet med stor spänning. Hon blev själv av med sin husbil, värd 500 000 kronor i härvan, som vi tidigare berättat.

– Jag annonserade ut husbilen till salu på Blocket, säger hon, företaget hörde av sig och lovade att sälja bilen inom en månad.

Hon lämnade husbilen till företaget, med lokaler i Lagan, för försäljning. Husbilen såldes, men några pengar fick hon aldrig. När det sedan stod klart för henne att det inte skulle bli några pengar gjorde hon en polisanmälan om saken samtidigt som hon sökte upp andra som blivit drabbade på samma sätt.

Det visade sig vara ganska många. Exakt hur många vet man ännu inte, men polisanmälningarna fortsätter komma in till polisen från drabbade personer. Flera av husbilarna har dock sålts utomlands har det visat sig. 

Barbro Neumann upptäckte snabbt att hon inte var ensam och tog initiativ och kontaktade alla fall 13 drabbade. Men hon tror att det kan vara många fler som råkat illa ut i härvan. 

– Senast häromdagen ringde en man, berättar hon, han berättade att han först nu gjort en polisanmälan. Han skämdes så mycket över att ha gått på den här bluffen. 

Hon har kommit att ägna mycket tid och kraft åt att följa upp fallet och att samla de drabbade. 

– Det är speciellt en av dem som mitt hjärta blöder för, säger hon. Det är en äldre kvinna som lämnade sin husbil till försäljning för 600 000 kronor. För pengarna tänkte hon lösa ett lån på bilen med 400 000 kronor och få 200 000 till att sätta guldkant på tillvaron. I stället gör hon en miljonförlust, både bilen och pengarna är borta.

Men förlusterna får de drabbade handlar inte bara om pengar. Det tär på självförtroendet också.

– Efter det här, berättar Barbro Neumann, känner jag att min självkänsla har försämrats, hur kunde jag gå på något så dumt. Jag känner mig helt rättslös. Det finns ingen som skyddar oss.

Hon har kollat upp försäkringarna, men där finns ingen hjälp att få. Och att få tillbaka pengarna från de misstänkta, om de döms, tror hon heller inte är möjligt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!