Två kommuner säger upp avtal med Itsam

Vimmerby och Åtvidaberg säger upp sina avtal med kommunförbundet Itsam för omförhandling. Kommunerna kräver en annan fördelning av avgifter mellan medlemskommunerna.

Åtvidaberg och Vimmerby kommuner säger upp Itsam-avtalet för omförhandling och kräver en ny modell för hur kommunerna ska finansiera verksamheten.

Åtvidaberg och Vimmerby kommuner säger upp Itsam-avtalet för omförhandling och kräver en ny modell för hur kommunerna ska finansiera verksamheten.

Foto: Torbjörn Lindqvist/ Arkiv

Åtvidabergs kommun2020-01-29 14:30

Den omförhandling som Vimmerby och Åtvidaberg kommun begär,  handlar om hur de sex medlemskommunerna – Åtvidaberg, Vimmerby, Kinda, Boxholm, Ydre och Ödeshög –  ska finansiera Itsams grundverksamhet. 

Enligt Thomas Lidberg (S), kommunalråd i Åtvidaberg har alla medlemskommuner utom Kinda under 2019 sagt ja till en ny betalningsmodell. 

Den har sin grund i förbundsordningen och skulle innebära att kommunerna betalar förbundets kostnader utifrån invånartal, det vill säga per invånare. Det skulle ersätta dagens modell där kommunerna betalar ett grundanslag utifrån den IT-verksamhet och de förutsättningar respektive kommun hade när de gick in i Itsam. 

–  Det skulle vara mera rättvist att betala per invånare, hävdar Lidberg och uppger att kommunerna idag har likvärdig IT-utbyggnad. 

Jacob  Käll (C), kommunalråd i Vimmerby, delar Lidbergs uppfattning och säger: 

–  Det skulle vara en mer rättvis fördelning att betala per invånare.

Båda kommunalråden förtydligar att avtalet sägs upp för omförhandling och att det inte handlar om att lämna Itsam. 

– Det rör ekonomiska regleringar, understryker Jacob Käll. Han säger att idag kostar den nuvarande modellen 4,9 miljoner för Vimmerby kommun. Skulle Vimmerby betala per invånare, vilket man alltså tycker är ett schysstare sätt, skulle kostnaden bli 3,8 miljoner. 

– Pengar vi kan använda bättre, säger Jacob Käll. 

Kinda kommun har motsatt sig en betalningslösning per invånare. Thomas Lidberg menar att Kinda kommun blockerar en ny betalninglösning och tolkar skälet: 

– Som det är nu så betalar Åtvidaberg och Vimmerby för mycket. Vi betalar för Kindas kostnader. Det är helt orimligt. 

Åtvidaberg och Vimmerby skulle bli de kommuner som tjänar mest på om medlemskommunerna skulle betala per invånare, istället för ett grundanslag. Vimmerby och Åtvidaberg har också samarbetat kring formuleringarna i uppsägningen av avtalet.

– De är samma formuleringar, säger Jacob Käll.

Enligt Mattias Geving, stabschef i Åtvidabergs kommun rör det sig om en lägre kostnad på 700 000 kronor för Åtvidabergs del. . 

Åtvidaberg och Vimmerby säger nu upp Itsam-avtalet för omförhandling och sätter ett slutdatum till den siste april. Om det inte sker inom utsatt tid upphör avtalet att gälla och förbundordningen träder in.

– Vi har som ambition att få till ett nytt avtal, säger Mattias Geving. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!