Enligt Mäklarpanelen som görs bland Fastighetsbyråns mäklare har säljarna övertaget på bostadsmarknaden i Sverige för första gången på två år. Efterfrågan ökar över hela landet jämfört med juni och samma period förra året.

– Det är ändå mest i storstäderna som det har varit köparens marknad. Lokalt hos oss har säljarna haft en fördel och i nuläget är övervikten kännbar, säger Magnus Boberg på Fastighetsbyrån i Vimmerby och Hultsfred.

Hur påverkas prisbilden av det?

Artikelbild

| Efterfrågan på villor är fortfarande större än utbudet lokalt.

– Det betalas fortfarande bra för villor och bostadsrätter, men de expolsionsartade priser vi såg exempel på förra året ser vi inte längre och det käns sunt, säger Magnus Boberg.

Björn Stridh som Fastighetsmäklare på Länsförsäkringar i Vimmerby delar bilden av att det är säljarens marknad som råder lokalt.

– Spontant känns det så då efterfrågan är klart större än utbudet, säger Björn Stridh.

Är det optimalt för marknaden?

 – Liksom i all ekonomi är en hög efterfrågan bättre, men om övervikten är för stor i det långa loppet är det inte sunt för marknaden, säger Björn Stridh.

 Edyta Hammar på Svensk Fastighetsförmedling i Vimmerby och Hultsfred har också bråda dagar.

– Säljarna har en fördel av att det är många som letar bostad, men utbudet är lågt. Det leder till att priserna går upp, säger Edyta Hammar.

Vilka faktorer påverkar läget?

– I takt med att nybyggnationer kommer igång ökar rotationen på bostadsmarknaden. Sedan gör det låga ränteläget att fler kan köpa, säger Edyta Hammar.