Regionförfattarna om sitt nya uppdrag

Den första december förra året klev Ami Andersson och Tove Folkesson på tjänsten som landets första regionförfattare.

"Det är inte varje enskild berättelse som är det stora, även om den kan vara stor, utan det är det totala, med många röster. Tillsammans, som ett körverk, ett litterärt körverk." säger Ami Andersson.

"Det är inte varje enskild berättelse som är det stora, även om den kan vara stor, utan det är det totala, med många röster. Tillsammans, som ett körverk, ett litterärt körverk." säger Ami Andersson.

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Vimmerby kommun2020-01-29 20:00

– Det är en helt ny tjänst som inte finns någon annanstans. Därför har vi försökt formulera vårt uppdrag så vi kan börja jobba och komma igång så fort som möjligt med det kreativa och komma ut och arbeta, berättar Tove Folkesson.

– Uppdraget är konkret att arbeta med andras texter och att skapa ett nätverk eller en samling, säger Ami Andersson. 

Båda två är verksamma författare. Tove Folkesson bor på Öland och har bland annat prisats för sin romandebut "Kalmars jägarinnor" som är första boken i en trilogi. Hon har jobbat i flera olika konstformer, bland annat musik och scenkonst. 

– Ordet har alltid varit ett viktigt sätt att uttrycka mig på, säger hon. 

Tove Folkesson har också en bakgrund som folkhögskolelärare.

– Man lär sig mycket om sitt eget skrivande när man lär andra. Det kändes som att det stämde extremt väl med det jag ville göra, säger hon om rollen som regionförfattare. 

Ami Andersson bor i Ljungbyholm och har varit verksam som både journalist och författare. 

– Skrivandet har varit en slags otålighet, inom allting. Det finns alltid något som inte är skrivet. Jag har skrivit mycket fackböcker, om något inte är skrivet så känner jag att man måste samla det här, och det är samma sak i det skönlitterära. Jag skriver mycket noveller, säger Ami Andersson. 

– Jag har jobbat med undervisning och skrivarkurser. Jag tror mycket det är därför vi har det här uppdraget, att vi båda har lusten och viljan att jobba med skrivande tillsammans med andra, säger hon. 

Projektet som Länslitteraturen står bakom har vissa riktlinjer, men vad mer konkret som ska ske formas till stor del av de båda regionförfattarna själv.

– Det vi är ute efter är att samla en slags berättelse om vårt län idag - vad är det? Vi söker den större bilden av vårt län, kanske den som inte syns i våra gemensamma medier och kanaler. Vi vill ha en större och rikare bild där fler röster hörs. Från professionella författare till dem som inte lyft pennan tidigare, säger Tove Folkesson. 

– Det är svårt att kommunicera regionförfattare, det låter som att det är vi som ska skriva om regionen, men i den här versionen så är det mer ett demokratiuppdrag, att få med människor och öppna upp, det här med att använda sig av ord; prata, skriva. Det är det som vi vill hjälpa till med och få fart på, säger Ami Andersson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!