–Jag har haft sommarloppis i ett 10-tal år och jag ser att intresset hela tiden ökar, berättar Leif Larsson som driver Leifs nyttigheter i Vimmerby.

Anne Sporre som håller i Antik och Loppisladan i Ramshult är av samma mening.

– Det blir mer och mer. Jag åker också själv runt på loppisar och tycker absolut att intresset för dem har ökat.

Artikelbild

| Både svenska och utländska turister efterfrågar loppis när de kommer på besök i Vimmerby. " Vi hade gärna tittat runt på fler loppisar i Vimmerby men vi har inte tid eftersom vi måste åka vidare men vi har hittat julljustakar som vi tycker är fina." berättar familjen Reiping från Tyskland.

På turistbyrån i Vimmerby berättar Piroska Kallay att fler turister frågar efter kommunens loppisar och att de därför utvecklat ett loppis, antik och retro- karta över Vimmerby.

– Både svenska och utländska turister frågar vart de kan hitta loppisar. Det är väldigt i tiden nu att det inte bara är slit och släng utan att man återbrukar. Så kartorna delar vi ut flitigt. Där listas framförallt de loppisar som finns inne i Vimmerby. Sedan poppar det upp loppis runt om i kommunen och dem hittar man framförallt med hjälp av sociala medier.

Enligt Leif kan hans stadsgård fyllas med upp till 200 människor på en sommardag. Anledningen till att de är intresserade menar han är olika.

– Jag skulle säga att det finns fyra kategorier av köpare. Den första är de som tycker att återbruk är viktigt och bra, man ser värdet i saker som är hantverksmässigt gjorda. Den andra är folk som söker unika inredningsdetaljer för att krydda trädgård, lägenhet eller hus med sin personlighet. Den tredje är samlare som sparar på till exempel porslin eller ljusstakar. Den fjärde är de som köper av nyttoaspekt, kanske en mjölkkruka att samla vatten i nu när det är ont om det. Mitt bästa tips till dem som ska handla på loppis är att köpa något enbart om man tycker att priset är bra och det är något man verkligen gillar.

Artikelbild

| "Loppisverksamhet är någonstans att sälja sina egna inventarier. Många grejer här bär jag in i huset eller tar ut till landstället och ibland andra hållet också." berättar Leif Larsson.

Familjen Reiping från Tyskland är några av dem som väjer att handla begangnat.

– När vi ser att det är loppis brukar vi passa på, berättar Stephanie Reiping.

Artikelbild

| "Det allra flesta sakerna som jag hittat finns i bygden. Sedan har jag själv samlat sedan 15-års åldern och springer själv på loppisar. " berättar Leif Larsson.

– Vi gillar de gamla, traditionella svenska sakerna och så gillar vi att köpa i andra hand för miljöns skull.

Finns det någon nackdel med loppis?

– Lönsamheten är ett problem för oss som håller på, menar Leif.

– Det här går inte att bedriva på affärsmässiga grunder, utan det här är extra inkomster och hobbyverksamhet. Sedan skulle det kunna vara ett problem att allting går över på internethandeln men omvänt kan man säga att jag säljer genom det personliga mötet då jag kan berätta varifrån saker kommer och hur de används.