Nya kyrkoherden: "Är allas kyrka"

Vimmerby pastorat har varit utan kyrkoherde i flera år. Men nu axlar Hélén Elfving chefsrollen. ”Jag vill sänka trösklarna till kyrkan”, säger hon.

Hélén Elfving har blivit chef för 45 personer, här planerar hon tillsammans med församlingsassistent Berit Andersson.

Hélén Elfving har blivit chef för 45 personer, här planerar hon tillsammans med församlingsassistent Berit Andersson.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2019-09-17 20:00

Att hitta en ordinarie präst till Vimmerby har inte varit det lättaste. Tjänsten har varit vakant sedan september 2016. Inget konstigt, tycker Hélén Elfving, som från 1 juli är tjänstledig från sitt jobb som komminister med ansvarsområde Tuna, för att provjobba som kyrkoherde.

– Att det varit svårt att få sökande till tjänsten är inget specifikt för Vimmerby. Det är ett problem i hela Sverige, särskilt på mindre orter. Jag har jobbat både i Vimmerby och Aspelands pastorat. Det har aldrig varit otrivsel som lett mig åt ena eller andra hållet. Vimmerby har ett bra arbetslag med människor som ställer upp för varandra.

Dealen med kyrkorådet var avgörande för att hon skulle ta steget till att bli chef för 45 personer. Först nästa höst tas beslut om vikariatet ska övergå till tillsvidareanställning.

– En bra överenskommelse, jag får växa in i jobbet med en mentor och har möjlighet att gå tillbaka till min gamla tjänst. Det är mycket nytt, mer adminstration. Jag har känt viss oro för att sätta mig in i budgeten, men får gott stöd från de som har kompetensen.

I Vimmerby är det hyfsat många som väljer att vara medlemmar i Svenska kyrkan, som döper sina barn och unga som konfirmeras.

– Kyrkan är fortfarande stor och viktig. Gudstjänsterna är kärnan, men jag det finns många sätt man kan ha en relation till Gud på. Kyrkan har så många olika aktiviteter idag, inte minst inriktade på barn.

Hon hoppas på dialog med församlingen.

– Kyrkan är allas kyrka, jag vill ha delaktighet. Den diakonala verksamheten är stor, men det är inte alla som känner till den. Jag upplever också att det kan vara en ganska hög tröskel till kyrkan. Det vore kul om vi fick lite mer förslag, tankar och synpunkter.

På den vikarierande kyrkoherdens önskelista finns en hel del. Som en technomässa – en gudstjänst med elektronisk dansmusik med andlig innebörd – eller ett öppet hus där kyrkans personal tar emot på olika stationer och berättar vad man gör, och varför.

Bakgrund som socialsekreterare i Vimmerby kommun och en tid som skolkurator har hon nytta av, säger hon.

– Jag har varit inom metallindustrin, hemtjänsten och mitt första jobb var på sågverk. Allt ger livserfarenhet. Idag vet jag att det är präst jag vill vara. För några år sedan sökte jag kyrkoherdetjänsten i Vimmerby, men drog tillbaka min ansökan. Jag var inte riktigt redo. Nu är jag redo att försöka.

Hélén Elfving, 54, är Vimmerbys nya kyrkoherde. "En väldigt spännande utmaning för mig".
Hélén Elfving, 54, är Vimmerbys nya kyrkoherde. "En väldigt spännande utmaning för mig".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!