I Vimmerby så innebär det att det finns en bil 24 timmar om dygnet alla dagar i veckan, samt en bil dagtid mellan klockan sju till klockan 17, också den alla dagar i veckan. I Hultsfred finns en ambulans dygnet runt alla dagar i veckan och beredskapen ser likadan ut i Virserum med en ambulans dygnets alla timmar hela veckan.

– I och med att Vimmerby och Västervik är väldigt turisttäta kommuner så ökar belastningen på ambulansen under sommartid, säger Melker Engström.

Tidigare på året flaggades det för att bemanningen skulle kunna bli ett problem under sommarperioden:

Artikelbild

| "Jag vill understryka att reaktionen beror på att ambulansen är en trygghetsfaktor" säger Anders Andersson (KD), om anledningen till debattartikeln.

– Vi planerade vissa åtgärder, men som det ser ut nu kommer vi inte bli tvungna att verkställa dem, säger Melker Engström.

– Det är tack vare vår kunniga personal som vi har lyckats behålla samma beredskap som resten av året. De har ställt upp och tar extrapass och en del sjukskrivningar som fanns innan sommaren har kommit tillbaka tidigare än beräknat i arbete, säger Melker.

– Det är viktigt att allmänheten känner sig trygg med att det finns samma beredskap som vanligt. Därför är det tråkigt när lösryckta och felaktiga uppgifter presenteras i en debattartikel, säger Melker Engström och syftar på Anders Anderssons (KD) och Carl Dahlins (M) debattartikel som publicerades i torsdagens tidning.

– Vi har slitit hårt för att behålla samma beredskap och kvalité, något som många andra regioner och verksamheter kan ha svårt med. Så därför blir jag besviken när det förmedlas att det inte funkar, säger Melker Engström.

Artikelbild

| Ambulansens bemanning och beredskap påverkas inte av semestertider, enligt Melker Engström, ambulanschef.

Anders Andersson (KD) svarar:

– Det är i så fall bara bra om bemanningen och beredskapen är densamma på sommaren.Jag välkomnar detta självklart.

Hur ställer du dig till att ni har använt felaktiga uppgifter som kan ha skapat oro i er debattartikel?

– Det kan jag bara beklaga. Anledningen till att vi reagerade var på tidigare uppgifter vi fått som pekade på minskningar i beredskapen, samt uppgifter från personalutskottet och att ingen förändring nämndes under regionstyrelsens möte. Men jag välkomnar verkligen att det har förändrats,säger Anders Andersson (KD).

– Jag vill understryka att reaktionen beror på att ambulansen är en trygghetsfaktor för oss som bor långt från sjukvård, på mindre orter och i nordvästra inlandet. Det är därför vi har ett så starkt engagemang i frågan. Men om det hela är löst så är det ju toppen, säger Anders Andersson (KD).