"Hade blivit ett annat resultat i dag"

Vimmerby kommun får extra lågt betyg som huvudman i Lärarförbundets skolranking. Den lokala ordföranden tror att det resultatet blivit ett annat om enkäten bland medlemmarna gjorts i dag.

Marie Karlsson är ordförande för den lokala avdelningen av Lärarförbundet där medlemmarna fällt en hård dom mot kommunen som arbetsgivare. Hon tror attd en skulle bli mera positivt i dag.

Marie Karlsson är ordförande för den lokala avdelningen av Lärarförbundet där medlemmarna fällt en hård dom mot kommunen som arbetsgivare. Hon tror attd en skulle bli mera positivt i dag.

Foto: Jenn Hultberg

Vimmerby kommun2019-10-17 17:35

–  Den låga placeringen på 268 av 290 kommuner sticker ut mest i rankingen, säger Marie Karlsson, Lärarförbundet i Vimmerby.

Samtidigt ser hon en förklaring till medlemmarnas dom mot kommunen som arbetsgivarpart.

–  Enkäten bland våra medlemmar i Vimmerby gjorde i våras och då hade inte kommunen påbörjat arbetet med avtalet "HÖK -18" där mycket handlar om arbetsmiljön, och det gjorde många frustrerade. Men nu är det arbetet igång och jag tror att om enkäten gjorts i dag skulle det bli ett helt annat resultatet på den punkten, säger hon.

Medlemmarnas syn på kommunen som arbetsgivarpart var det enskilt sämsta omdömet i Lärarförbundets ranking "Bästa skolkommun 2019" med plats 268.

Totalt hamnade Vimmerby på plats 182. Något som förvånade förvaltningens kvalitétssamordnare Bertram Stenlund Fridell när han kommenterade rankingen till oss i en tidigare artikel.

Han hade förväntat sig en bättre placering och reagerade särskilt över att det goda resultatet årets nior gjorde inte fick större genomslag i rankningen. Samma reflektion gör Marie Karlsson.

–  Det är märkligt, men det är säkert likvärdighetsindexet som gör att det inte får den genomslagskraft vi också trodde. Det goda resultatet från eleverna visar vilka kompetenta lärare vi har hela vägen för det livslånga lärandet från förskolan och uppåt, säger hon.

 Vad anser du att kommunen behöver göra för att höja sig totalt sett i rankingen till kommande år ?

– Det som behövs är tydliga och långsiktiga satsningar på hela skolan, från förskola till vuxenutbildningen och att lärare ock skolledares professionalitet respekteras. Det är vi som kan skolan bäst och vet hur arbetsmiljöns är i skolan för både lärare och elever. Det jobbar vi på gemensamt nu med "HÖK 18", säger Marie Karlsson.

Hon pekar också på lärarnas mående som en väsentlig faktor.

I kategorin Friska lärare ligger Vimmerby på plats 79, något sämre än i fjol.

–  Det ser okej ut i den statistiken, men där räknas bara personal med examen som förskolelärare, övriga ingår inte. Men det gör de i den statistik kommunen tagit fram och där ser vi att sjuktalen vänt uppåt igen, säger hon.

Förvaltningschefen Ola Karlsson befinner sig på konferens och avböjer att kommentera.

Vi har även sökt nämndens ordförande Peter Karlsson (C).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!