Föreningen som blivit lite mer än pensionär

Det må ibland vara svårt med folk till styrelsen och kanske att locka yngre pensionärer. Men ordna möten, aktiviteter och fira tillsammans det kan PRO i Vimmerby.

Marize Viderström redovisade PRO-föreningens aktiviteter de senaste fem åren för de drygt 150 närvarande medlemmarna och gästerna.

Marize Viderström redovisade PRO-föreningens aktiviteter de senaste fem åren för de drygt 150 närvarande medlemmarna och gästerna.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby kommun2019-11-20 19:30

När det var dags för föreningens 70–årsjubileum i Vimmerbyparken på onsdagseftermiddagen kom drygt 150 medlemmar och några inbjudna gäster för att vara med på 70-årsfesten. 

Bland dem fanns företrädare från systerorganisationen Seniorerna i Vimmerby. Ordföranden där, Birgitta Karlsson, överlämnade en gåva i form av ett bidrag till "Läkare utan gränser".

PRO-föreningen i Storebro konstaterade att Vimmerbyföreningen nu kommit upp i en ålder mer än värdig en pensionärsförening.

Den tidigare distriktsordföranden Bengt Kronblad fanns på plats och höll tal till föreningen.

Föreningen  startades alltså 1949. Styrelseledamoten Marize Viderström gick igenom historiken över de fem senaste åren och redovisade en minst sagt aktiv verksamhet i föreningen med det mesta från månadsmöten, gymnastik, skytte, till studiecirklar, resor, studiebesök på flera företag i kommunen och opinionsbildning i samhällsfrågor som är viktiga för pensionärer.

–  Bland annat har vi fått tillbaka en kommunal fixarservice och vi jobbar nu vidare för ett trygghetsboende, sade hon.

Under jubileet delades också ut förtjänsttecken till tre medlemmar som varit aktiva de fem senaste åren. De är Bertil Axelsson, Per-Olof Strömdahl och Evy Dargin.

En av veteranerna i Vimmerby PRO är Erna Helgeé som varit med i föreningen sen 2003. Hon var föreningens ordförande fram till 2016.

– Det bästa med att vara med i PRO är att på olika sätt jobba för att alla pensionärer ska få ett bättre liv, inte bara ett skäligt liv, utan ett bra liv, och det fortsätter jag med nu fast jag inte har några uppdrag längre, säger hon.

Sen Erna Helgee avgick som ordförande för ett par år sen har det uppdraget varit vakant, bortsett från 2018 då Bertil Axelsson gick in som ordförande. I övrigt löser styrelsen situationen med samarbete.

I dag har föreningen drygt 400 medlemmar. Marize Viderström ser flera skäl till att vara med i en pensionärsförening.

– För det första tror jag det är ett bra sätt att möta ensamheten bland äldre som det ofta talas om. Vi har många aktiviteter, så både vi och andra föreningar behövs, men vi behöver flera medlemmar som engagerar sig och en utmaning är att locka de yngre nyblivna pensionärerna, säger hon.

70-årsfesten innehöll också mycket sång och musik, något som hör de flesta möten till.

Det bjöds även på en lyxig variant av planka, dagen till ära.

Det var fullsatt runt borden i Vimmerbyparken när PRO firade 70 år.
Det var fullsatt runt borden i Vimmerbyparken när PRO firade 70 år.
Karta: Vimmerbyparken
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!