En renÀssans för lien

Nyligen kunde man pÄ Astrid Lindgrens NÀs gÄ en kurs i lieslÄtter. Kursledaren Mats Rosengren, kÀnd som "LieMats" berÀttar att det Àr ett högt tryck.

Alla kurser Àr fullbokade och intresset blir bara större och större, sÀger Mats Rosengren.

Alla kurser Àr fullbokade och intresset blir bara större och större, sÀger Mats Rosengren.

Foto: Sanna Hogman Fernandi

Vimmerby2019-07-22 16:00

– Det Ă€r en renĂ€ssans för lien. MĂ„nga vill lĂ€ra sig att slĂ„ med lie för att göra Ă€ngar vid sommarstugan eller pĂ„ grĂ€smattan, sköta gĂ„rden, slĂ„ runt elstĂ€ngsel och kring byggnader och kanske slĂ„ lite extra foder Ă„t djuren. GrĂ€smattan hemma Ă€r en biologisk öken och man fĂ„r pĂ„ detta sĂ€tt upp mer blommor som insekterna kan leva pĂ„. Vi pratar idag om att insekter försvinner för att vi har ett landskap som missgynnar dem, vi odlar vall och spannmĂ„l och sĂ„ vĂ€xer de gamla Ă€ngarna igen. Vi klipper grĂ€smattor överallt och det blir inte mycket blommor kvar, sĂ€ger Mats Rosengren.

Det Àr inte bara hos hembygdsgÄrdar och naturskyddsföreningar som intresset finns. Det vÀxer Àven pÄ bred front, sÀger Mats Rosengren.

– Kommuner lĂ€gger mycket pengar pĂ„ att klippa grĂ€smattor och man har uppmĂ€rksammat att det Ă€r bĂ„de dyrt, klimatbelastande och dĂ„ligt för den biologiska mĂ„ngfalden. LieslĂ„tter börjar dĂ€rför anvĂ€ndas ocksĂ„ pĂ„ kyrkogĂ„rdsförvaltningar och bostadsbolag.

Det Àr ocksÄ bra ur miljösynpunkt, berÀttar Mats Rosengren.

– Bortsett frĂ„n att det Ă€r bĂ€ttre för blommorna och det man slĂ„r i om man ersĂ€tter en trimmer med lieslĂ„tter, sĂ„ slipper man avgaser, vibrationer och att det lĂ€mnas plastbitar kvar som det blir av en trimmer.

Det Àr enligt Mats Rosengren ocksÄ bra för kroppen sÄ lÀnge man gör rÀtt.

– Det gamla tĂ€nket var att man dansar med lien sĂ„ att man arbetar avslappnat, det blir ocksĂ„ meditativt. Man mĂ„ste inte vara stor och stark. Det handlar om teknik och att ha en vass lie. En material- och tekniksport. Gör man det ergonomiskt pĂ„ rĂ€tt sĂ€tt sĂ„ Ă€r det ganska mycket sjukgymnastik i den rörelsen, sĂ€ger Rosengren.

Men rÀcker det verkligen med en lie för att effektivt kunna klippa stora ytor grÀs?

– NĂ€r det Ă€r stora ytor kan man anvĂ€nda maskiner med en liknande effekt, det finns slĂ„tterbalkar som skĂ€r och det viktiga i sammanhanget Ă€r att man aldrig ska ha gödsel pĂ„ en Ă€ng. Man ska slĂ„ grĂ€set som man gjorde förr pĂ„ sommaren och ta bort det. I vĂ€gkanter slĂ„r man nu för att kunna se harar och rĂ„djur och lĂ„ter det ligga, det blir dĂ„ mer nĂ€ring till nĂ€sta Ă„r och sĂ„ skapar man ett evighetsarbete och blommorna försvinner, sĂ€ger Mats Rosengren.

Hur ser det ut i din trÀdgÄrd?

– Det som var vall för tio Ă„r sedan har blivit en blomsterrik Ă€ng.

Mats instruerar Nicole Nilsson hur hon utan att belasta ryggen ska hitta en avslappnad teknik.
Mats instruerar Nicole Nilsson hur hon utan att belasta ryggen ska hitta en avslappnad teknik.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!