En miljard ska fördelas i Vimmerby

Nära en miljard ska fördelas till kommunens verksamheter. Partierna är överens om hur mer än 99 procent av skatter och statsbidrag ska användas.

På måndag ska budgeten för 2020 klubbas på kommunfullmäktige.

På måndag ska budgeten för 2020 klubbas på kommunfullmäktige.

Foto: Jimmy Karlsson/Dennis Petersson/arkiv

Vimmerby kommun2019-12-15 18:00

Majoriteten C-M-KD ökade på med tolv miljoner i rambeslutet i somras. Under hösten har det öppnats för åtta miljoner till. Men nämndernas underskott i år är större än så.

–  Det måste till en bättre budgetdisciplin. Verksamheten måste klara sig på de pengar som finns, säger Niklas Gustafsson (M).

Det innebär effektiviseringar eller nedskärningar.

–  Vi har inte pekat ut några nedskärningar, säger han.

Socialdemokraterna deltog inte i rambeslutet i juni, men bifaller majoritetens tillskott så långt. Nu lägger S ett förslag i annorlunda form.

– Vi vill lyfta fram vår politiska vision och ger tjänstemännen i uppdrag att konkret nå de målen, säger Helen Nilsson (S).

Partiet riktar in sig på barn och unga, att öka till 17 000 invånare, kulturutveckling, arbetsmiljö för de anställda och på ensamhet och demens. Totalt blir det 10,2 miljoner utöver ramarna från i somras. 2,2 miljoner mer än majoriteten.

– Vi är säkra på att det blir mera pengar från staten till kommunerna, säger Helen Nilsson.

Vänsterpartiet vill ge fyra miljoner mer till barn- och utbildningsnämnden och 10,2 miljoner mer till socialnämnden än majoriteten. Man vill också satsa på ett utvecklingspaket på 1,2 miljoner. 

– Vi utgår från de behov nämnderna säger att de har, så anpassar vi oss till det och ser vart vi hamnar, säger Lars Johansson. 

För att bekosta detta vill V minska kommunens vinst med cirka tio miljoner och sänka arvodet till politiker med tio procent. En annan kostnad man vill spara på är ledarskapsutbildningar inom kommunen.

Är det rimligt att spara in på ledarskapsutbildningar efter höstens turbulens?

– Ja, vi tror det. Vi tror kanske med tanke på den turbulens som har varit att nu är det ett bra läge att omvärdera, utvärdera och skapa en struktur som får faktiska resultat. Att vi ser hur vi arbetar och att vi tar tillvara på den kompetens som vi är säkra på finns inom kommunen, säger Jacob Kant (V).

Sverigedemokraterna vill att kommunen gör en vinst på 25 miljoner, sex miljoner mer än majoriteten. Man vill också betala av minst 16 miljoner på lånen och dessutom tillföra sju miljoner kronor till kommunstyrelsen, barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden. Vilka nedskärningar som ska göras för att det ska gå ihop framgår inte i förslaget.

Vi har sökt Anneli Jakobsson (SD) för en kommentar. 

Karta: Stadshuset i Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!