Välkommet besked för turistnäringen

Från den 13 juni hävs reserestriktionerna inom Sverige. ”Självklart helt underbart, men för oss hänger det fortfarande mycket på hur många ALV kan ta in”, säger Elisabeth Wolmeryd, Vimmerby Camping.

På Björkbackens hotell och turismanläggning gläds man åt beskedet om lättnader i reserestriktioner och är inställda på att kunna driva anläggningen på ett ansvarsfullt vis i sommar.

På Björkbackens hotell och turismanläggning gläds man åt beskedet om lättnader i reserestriktioner och är inställda på att kunna driva anläggningen på ett ansvarsfullt vis i sommar.

Foto: Janne Strömsten

Vimmerby2020-06-04 18:00

Så kom då det för många efterlängtade beskedet. I takt med att coronaläget förbättrats och färre vårdas för svår covid-19 har de tidigare reserestriktionerna på max två timmas bilresa inom Sverige släppts lagom till semestern.

På Vimmerby Camping har osäkerheten kring Bullerby Cup och Semesterracet lett till många avbokningar.

– Men vi har haft väldigt många som valt att hemestra hos oss, det verkar som om folk har behövt miljöombyte, säger Elisabeth Wolmeryd, som driver campingen tillsammans med Hampus Thorstensson.

Beskedet om att restriktionerna hävs betyder förstås en hel del. 

– Norge har släppt på sina gränser och vi börjar få en del bokningar från Tyskland, och det är ju roligt. Självklart kommer det att bli mer bokningar nu när Sverige släpper på resorna inom hela landet.

Men Elisabeth Wolmeryd säger också att sommaren i hög grad hänger på hur många besökare Astrid Lindgrens Värld tar in.

– I stor utsträckning lever vi på ALV. Nu har de satt en gräns för antal besökare. Kan våra gäster inte få tag på biljetter får vi ju en del avbokningar på grund av det, men vi gör det bästa av situationen.

Kommunens utvecklingschef Thomas Svärd är försiktigt optimistisk.

– Klart att det här öppnar upp för besöksnäringen i vår region, men den röda tråden är fortfarande att följa rekommendationerna från folkhälsomyndigheten i alla led. 

På Björkbackens hotell och boendeanläggning gläds man också åt beskedet.

– Det är klart att det är välkommet. Det gäller dock att folk reser med ansvar och respekt och inte ger sig iväg om man visar tecken på symptom. Det vilar även stort ansvar på oss att få verksamheten att fungera med möjlighet att hålla distansering. På så vis är vi lyckligt lottade som har mycket verksamhet utomhus, säger vice vd Anneli Rimås.

Redan när beskedet kom att Astrid Lindgrens Värld öppnar har antalet förfrågningar och bokningar av boende kommit igång. Anneli Rimås tror att lättnaden av reserestriktioner kommer innebära att det tar fart ytterligare.

– Jag tror många har avvaktat det här beskedet och upplever att det är tydligt att många lyssnar väl till vad Folkhälsomyndigheten säger. Tidigare har vi fått förfrågningar från folk i exempelvis Göteborg som vill komma på besök, men inte har vågat boka på grund av restriktioner, säger hon.

Beskedet om upphävandet av reserestriktioner inom landet väntas öka tillströmningen av turister i Vimmerby.
Beskedet om upphävandet av reserestriktioner inom landet väntas öka tillströmningen av turister i Vimmerby.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!