Utvisningshotad familj hungerstrejkar för att få stanna

På måndag inleder familjen Berisha en hungerstrejk för att få stanna i Sverige. Mamma och pappa och äldste sonen tar till hungerstrejken som sista chansen att påverka myndigheterna.

Datum för utvisning är bestämt. På måndag inleder familjen Berisha en hungerstrejk som bara avbryts om de får uppehållstillstånd.

Datum för utvisning är bestämt. På måndag inleder familjen Berisha en hungerstrejk som bara avbryts om de får uppehållstillstånd.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-05-01 15:17

– Familjen har fått ett besked, första juni ska de utvisas ur landet, säger Lennart Nilsson, som engagerat sig hårt i kampen för att familjen ska få stanna. De är bestämda, hellre dör de av sin hungerstrejk än att återvända till Kosovo. 

– Där skulle de ändå bli dödade räknar de med, säger Lennart Nilsson.

Familjen ser hungerstrejken som sista utvägen, enda chansen att de avbryter är att de får uppehållstillstånd.

– Familjen kom hit från Kosovo 2006, säger Lennart Nilsson, de två yngsta barnen är födda här och den äldste var tre år. Nu fyllde han 18 år så sent som i söndags och räknas som vuxen.

Så de tre vuxna i familjen inleder hungerstrejken på måndag, och de får stöd av flera medlemmar från Korskyrkan i Vimmerby, som tänker sympatifasta med familjen, berättar Lennart Nilsson.

– Men det är bara de tre vuxna i familjen som kommer att hungerstrejka, säger Lennart Nilsson. De har ordnat så att det kommer någon och lagar mat till de två yngre barnen. Men de är så påverkade av situationen att de knappast kan äta eller dricka.

Samtidigt pågår kampen för familjen på den juridiska fronten också. Familjens advokat har nyligen lämnat in en ansökan om resning till högsta förvaltningsdomstolen, samtidigt som Lennart Nilsson jobbar på att hitta nya verkställighetshinder.

Det gör han bland annat genom att hänvisa till FN:s barnkonvention som numera blivit lag i Sverige.

– De två yngsta barnen är födda här, säger Lennart Nilsson, och de har hela sin sociala tillhörighet här. Med språk, med vänner och bekanta. Ja till och med att barnen kallar mig för farfar...

Lennart Nilsson har engagerat sig hårt i familjens öde och på olika sätt försökt hjälpa dem. Och han är inte ensam. Flera upprop har gjorts för familjen och över 4 000 personer i olika sammanhang och organisationer, har skrivit på för att föröka få myndigheterna att ändra sig och låta familjen få stanna kvar i Vimmerby där de har sin tillvaro.

– Men hittills har ingenting hjälpt, säger Lennart Nilsson. Datum för utvisningen är bestämt. Nu är det den sista, bistra chansen som återstår.

En insamling har också gjorts till förmånen för familjen. Vid det här laget är den uppe i 65 000 kronor. Inklusive prissumman på 5 000 kronor som Lennart Nilsson fick i årets Medborgarpris. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!