Tuffa tider för tandlÀkarna: "TÀnker pÄ det hela tiden"

NĂ€r patienterna stannar hemma drabbas tandvĂ„rden av ekonomiskt bortfall. ”Jag tĂ€nker pĂ„ det hĂ€r, hela tiden”, sĂ€ger Robert Bejnarowicz, verksamhetschef pĂ„ TandlĂ€karhuset, Vimmerby.

FÀrre som vÄgar sÀtta sig i tandlÀkarstolen i coronatider. Mauro Villegas, tandlÀkare i Södra Vi, sÀger att flera patienter Àr oroliga och vÀljer att stanna hemma.

FÀrre som vÄgar sÀtta sig i tandlÀkarstolen i coronatider. Mauro Villegas, tandlÀkare i Södra Vi, sÀger att flera patienter Àr oroliga och vÀljer att stanna hemma.

Foto: Jimmy Karlsson/Arkiv

Vimmerby2020-05-24 07:00

Coronavirusets effekter har drabbat tandvÄrden hÄrt. SÀrskilt privata kliniker Àr sÄrbara, nÀr oroliga patienter bokar av sina tider. Redan 24 mars slog organisationen PrivattandlÀkarna larm om att pandemin utsatt den privata tandvÄrden för stor press och att regeringens ÄtgÀrder hittills inte varit tillrÀckliga.

– Det blir röda siffror i bokslutet för april och maj, men kanske blir det bĂ€ttre i juni. MĂ„nga av vĂ„ra patienter Ă€r över 50-60 Ă„r och vi har valt att inte kalla personer över 65 Ă„r, sĂ„ det hĂ€r pĂ„verkar oss sjĂ€lvklart mycket. Av de vi kallar Ă€r det kanske 20-30 procent som tackar nej. Vi har patienter, men alla vill inte komma, sĂ€ger Mauro Villegas, som driver kliniken TandhĂ€lsan i Södra Vi.

I hans företag jobbar tvÄ tandlÀkare, tre tandsköterskor och en tandhygienist. Personalen Àr korttidspermitterad och man har mottagningen stÀngd en och en halv dag i veckan.

Situationen Àr densamma för TandlÀkarhuset i Vimmerby, dÀr man ocksÄ grupperar de fÀrre patienterna och har deltidsstÀngt.

– Det Ă€r sĂ€rskilt svĂ„rt att fylla tandhygienisternas tider. Patienterna vill inte komma pĂ„ rutinundersökningar eller ta bort tandsten, de som kommer vill trĂ€ffa mig – om de har riktigt svĂ„r tandvĂ€rk, sĂ€ger tandlĂ€kare och verksamhetschef Robert Bejnarowicz.

BÄda privatklinikerna har fÄtt en och annan bonuspatient under den period FolktandvÄrden i Vimmerby varit stÀngd. Nu kom beskedet att FolktandvÄrden kommer att smyga igÄng successivt frÄn 1 juni, igen.

– Vi har haft nĂ„gra akuta fall, som inte velat resa till VĂ€stervik, Kalmar eller Oskarshamn, men det har inte varit jĂ€ttemĂ„nga, inte sĂ„ att det spelar nĂ„gon roll, sĂ€ger Robert Bejnarowicz.

NÀr tiderna för undersökning och enklare behandling skjuts pÄ framtiden kan det betyda en hektisk höst.

– Ja, men det Ă€r nĂ„got vi hoppas, vi ser ju fram emot att det ska bli en mer normal situation sĂ„ snart som möjligt, sĂ€ger Mauro Villegas.

En bieffekt dock bli sÀmre tandhÀlsa, inte minst bland de Àldre.

– Det finns absolut en risk att munhĂ€lsan överlag försĂ€mras och att vi kommer att se mer tandvĂ€rk och tandlossning och större behov av rotbehandlingar, sĂ€ger Robert Bejnarowicz.

I vÀntan pÄ post corona fÄr investeringar vÀnta, sÀger han.

– Nu drabbar det oss ekonomiskt, naturligtvis. Jag tĂ€nker pĂ„ det hĂ€r, hela tiden.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!