Stor oro för trafikkaoset vid Nossen

Trafiksituationen vid sjön Nossen, med felparkerade bilar och stundtals totalstopp i trafiken, bekymrar räddningstjänsten. Tillsammans med Vimmerby kommun och polisen vidtar man nu därför åtgärder för att hålla räddningsvägen bilfri.

Parkeringsplatserna blev snabbt fulla, och sen började de badlystna parkera på vägen.

Parkeringsplatserna blev snabbt fulla, och sen började de badlystna parkera på vägen.

Foto: Micael Rundberg

Vimmerby2019-07-26 13:58

Under stora delar av torsdagen var det stopp på den smala väg som passerar badplatsen vid sjön Nossen och Vimmerby Camping. I värmen var det mängder med badsugna personer som sökte sig till sjön, och de parkeringsplatser som finns blev snabbt fulla. Därefter började bilar parkera både på vägen och på andra lediga ytor i området.

– Jag var själv därute och kollade läget vid klockan 14, då var det fullständigt kaos och totalstopp i trafiken. Jag åkte från Hällebackainfarten upp till den övre campingen och sedan tillbaka, och det tog mer än 20 minuter, berättar Kenneth Söderberg som är räddningschef i beredskap.

– Med tanke på vädret och den tillströmning av turister som Vimmerby har just nu så räcker uppenbarligen parkeringsplatserna vid Nossen inte till. Problemet är sedan att det parkeras överallt och att skyltningen, som absolut inte går att misstolka, nonchaleras.

Kenneth Söderberg betonar att det finns parkeringsförbud av en anledning och att vägen bara är byggd för två bilar i bredd.

Under fredagen har Vimmerby kommun, räddningstjänsten och polisen fört samtal om hur man ska lösa problemet.

– Vi har kommit fram till att det vi kan göra direkt är att tilläggsskylta, så vi kommer sätta upp skyltar med ”räddningsväg – får ej blockeras”. Dessa kommer placeras i anslutning till backen mellan badet och parkeringen, där vi hade de absolut största problemen under torsdagen, berättar Kenneth Söderberg.

– Det är den vägen vi går in med våra bilar om vi får en situation där det krävs en snabb insats. Den får absolut inte vara blockerad. Får vi ett drunkningstillbud måste våra båtar i snabbt, och ambulans och polis måste komma fram. Eller säg att vi får en brand på övre campingen – vi kan ju exempelvis inte åka runt sjön och ta en annan väg dit.

Räddningstjänsten vädjar nu också till allmänheten att respektera skyltningarna – att inte blockera vägen och inte ställa sig där man inte får.

Även Vimmerby kommun har personal på plats vid Nossen. Det handlar främst om parkeringsvakter.

– I första hand ska de dirigera och hänvisa. I andra hand lappa, säger trafikingenjör Maria Åkerö.

Under torsdagen reagerade flera personer på att inga bilar bötfälldes. Vad berodde det på?

– Vi hade dessvärre tekniska problem i går. Det gjorde att vi tyvärr inte kunde utfärda några felparkeringsanmärkningar då, säger Maria Åkerö.

Kenneth Söderberg, räddningschef i tjänst i Vimmerby.
Kenneth Söderberg, räddningschef i tjänst i Vimmerby.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!