Vad hände efter att stora Coop stängt?

När en 50-årig Coop-butik slår igen, vad händer då med gamla rutiner och kunder? Ica Kvantum märker en ökning, likaså stadens andra Coop-butik.

Nathalie Larsson (till vänster) på Coop Fiskaregatan och Alexandra Simonsson på Ica Kvantum har märkt av en skillnad i tillströmningen av både paket och kunder sedan Coop på Norrtullsgatan lagt ner.

Nathalie Larsson (till vänster) på Coop Fiskaregatan och Alexandra Simonsson på Ica Kvantum har märkt av en skillnad i tillströmningen av både paket och kunder sedan Coop på Norrtullsgatan lagt ner.

Foto: Carl Abrahamsson

Vimmerby2022-06-01 06:00

I mitten av maj stängde Coop på Norrtullsgatan, efter femtio års trogen tjänst. För många blev det nog ett känslosamt farväl till ett bekant riktmärke i Vimmerby. I nuläget vet vi att post- och spelhantering hamnat hos ICA Kvantum, samtidigt som det planeras för expandering av Coop-butiken på Fiskaregatan.

undefined
Det blir fler paket och ännu fler frimärken för Alexandra på Ica Kvantum sedan Coop på Norrtullsgatan lagt ner.

– Vi var inte alls förberedda, berättar Alexandra Simonsson, chef för förbutiken på Ica Kvantum. Vi fick reda på nedläggningen tre veckor innan Coop stängde. Då skulle vi plötsligt utbilda alla för att kunna hantera mer post. Vi har till exempel inte hanterat rekommenderade brev innan. Det var väldigt tufft de två första veckorna. Posten kunde inte helt styra över det för de visste heller ingenting. Det blev en jättechock faktiskt.

– Vi har sålt mycket mer frimärken, fortsätter Simonsson. Företagare köper gärna frimärken hos oss. Vi har ökat från 2 000 hushåll till 4 000 hushåll, vilket märks i antal paket men också i kundantal. Det märks också på omsättningen i butiken såklart.

– Postens företagscenter har också tagit lite av posthanteringen. Vi hade två killar från posten här för att utbilda personalen. Men det blev nog mer att göra än vad cheferna hade väntat sig. Vi får det att fungera men ibland är det fortfarande stressigt.

undefined
Fler kunder märks i Coop-butiken på Fiskaregatan, men om det beror bara på nedläggningen eller på sommarssäsongens tillströmning av turister vet inte Nathalie Larsson.

Nathalie Larsson, butikschef för Coop-butiken på Fiskaregatan, berättar att man fått fler kunder i butiken sedan Coop på Norrtullsgatan försvann.

– Men det beror inte bara på nedläggningen, utan på att Astrid Lindgrens Värld har öppnat också.

Hon berättar att de fick reda på nedläggningen samtidigt som kollegorna på Norrtullsgatan.

– Det var väldigt tråkigt att det blev som det blev med stora butiken men för oss har det blivit bra, säger Nathalie Larsson. Vi kan se en stor omsättningsökning men jag kan inte svara exakt på om det bara har med att den andra butikens stängning att göra. Det kommer att visa sig först när sommarturismen är över.

Planen är att butiken på Fiskaregatan ska expanderas.

– Jag vet inte så mycket om det just nu. Det ligger högre upp, hos ledningen.

– Det finns trogna kunder som bara vill handla på Coop och vi hoppas kunna behålla dem såklart, fortsätter Larsson. Stadskärnan dras ju utåt och vi har ett väldigt bra läge här. Vi är fullbemannade och vi har utökat vårt sortiment. Vi satsar mer på färskvaror och har nya frysar. Och vi är inte främmande för att ha spel och post på sikt, men det beslutet ligger högre upp

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!