Ovaccinerade ska fortsatt hålla avstånd – detta gäller

Folkhälsomyndigheten tar bort de allmänna råden om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19 den 29 september. Istället ersätts dem med nya allmänna råd som riktar sig till ovaccinerade vuxna.

"Alla ska fortsatt stanna hemma och provta sig vid symptom och vårdhygieniska aspekter vid arbete inom vård- och äldreomsorg förändras inte", säger Arsene Nzobandora är biträdande smittskyddsläkare för Region Kalmar.

"Alla ska fortsatt stanna hemma och provta sig vid symptom och vårdhygieniska aspekter vid arbete inom vård- och äldreomsorg förändras inte", säger Arsene Nzobandora är biträdande smittskyddsläkare för Region Kalmar.

Foto: Region Kalmar län/Stefan Hörberg, Rithuset

vimmerby2021-09-28 19:50

De nya allmänna råden innebär att vuxna personer som ännu inte har vaccinerat sig även fortsättningsvis bör hålla avstånd till andra människor när det är möjligt. 

 – Det är viktigt för att skydda sig själv och andra som är i riskgrupper mot smitta, säger biträdande smittskyddläkare Arsene Nzobandora

Folkhälsomyndigheten påminner också om att det enligt smittskyddslagen vilar ett stort ansvar på individen att inte sprida smittsamma sjukdomar.

– Det innebär att du ska ta ditt ansvar och vidta de åtgärder som krävs för att inte föra smitta vidare. Har du fått förhållningsregler men ändå går ut och medvetet smittar andra kan det ge rättsliga processer. 

Tidigare i våras fick man kramas och träffa de som äldre som vaccinerats men nu ska ovaccinerade fortsatt hålla avstånd. Vad är skillnaden?

– Dels har vi nya varianter som beter sig annorlunda än de vi hade innan och dels har det gått mer tid sedan de äldre vaccinerade sig, kanske 9 månader för en del. De äldre hade bättre vaccinationsskydd då. De aspekterna gör att man som ovaccinerad måste hålla avstånd.

Enligt Folkhälsomyndigheten ska alla, även fullvaccinerade, fortsatt vara uppmärksamma på symtom och stanna hemma, samt testa sig, vid misstanke om covid-19. Men du som inte är fullvaccinerad bör även ta särskild hänsyn till personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre. Du bör också vidta försiktighetsåtgärder för att undvika att du själv blir smittad och för att undvika spridning av covid-19. Du bör därför, när det är möjligt:

1. hålla avstånd till andra människor, och

2. särskilt undvika nära kontakter med personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre.

Dessa råd gäller inte för personer under 18 år eller för personer som av medicinska skäl rekommenderats att inte vaccinera sig mot covid-19.

Varför gäller inte råden för personer som av medicinska skäl inte rekommenderats att vaccinera sig?

– Det skulle bli för ingripande då det skulle kunna innebära att de får leva med restriktioner livet ut. Andra människor har fortfarande möjlighet att välja att vaccinera sig. Sedan är det också så att när andra vaccinerar sig fungerar det som ett skydd för den som inte kan vaccinera sig av medicinska skäl, dessa personer borde därför snarare hålla avstånd till ovaccinerade, säger Nzobandora.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!