Renoveringsvågen fortsätter i Vimmerby: "Tydlig ökning"

Intresset för att bygga och fixa hemma har hållit i sig under året. På Carlenskogs bygghandel har försäljningen till privatpersoner stått för en stor ökning.

Trall och fönster är två produkter som det har sålts mycket av i år hos Carlenskogs enligt Sven-Åke Johansson.

Trall och fönster är två produkter som det har sålts mycket av i år hos Carlenskogs enligt Sven-Åke Johansson.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2020-12-13 08:00

Sven-Åke Johansson är butikschef på Carlenskogs bygghandel. 

– För oss har det varit ett bra år. Det började tidigt i våras och det var med trallvirket som har varit säsongens största produkt. Det har byggts mycket tralldäck och uterum.

Efter sommaren har det tuffat på med andra produkter som olika typer av golv, fönster och innerdörrar. 

Den ökade försäljningen står privatpersoner för.

– Det är en tydlig ökning. Vårt företags omsättning består till 75 procent av proffsbyggare som handlar, de andra 25 procenten är till största del privata personer, men även lantbrukare och andra företag. Byggarna har haft att göra ganska jämnt ändå, deras ligger lika. Men ökningen syns hos privatpersonerna som har byggt mer. 

När pandemin bröt ut i våras fanns det en oro även i byggbranschen.

– Vi var jätteoroliga och undrade hur det skulle gå då. Vi visste inte hur det skulle arta sig, vi pratade om det med varann här och i ledningsgruppen om vilka scenarier det skulle kunna bli, berättar Sven-Åke Johansson.

Men när en hel del industrier och företag permitterade sin personal ledde det till en ökad försäljning hos Carlenskogs.

– Då började nästan alla som var permitterade där att handla för att göra allt de där som de tänkt göra på sin semester med sina hus och fritidshus; måla om, bygga en ny trapp och ny altan och sånt där. Det gjorde de redan på våren i april när de gick hemma. De var inte oroliga för de var ju bara permitterade så de handlade på som tusan, då märkte vi att det blev en stor ökning.

En viss oro för att den sedvanliga semesterförsäljningen skulle utebli infriades aldrig.

– Det höll i sig, man fortsatte med nästa projekt så semestern blev bra också, och även hösten. Det har varit bra ända tills nu. 

Enligt Sven-Åke Johansson väntar nu en lugnare period.

– December är en ganska lugn månad för oss, men det är det varje år så det är normalt. De flesta byggprojekten ska vara klara, det ska vara fint hemma till jul så man vill inte ha något byggstök. 

För Peter Svensson på Renoveringsbyggarna är december inte en lugn period.

– Nu ska ju allt vara färdigt, det finns inget liv efter jul bara innan, säger han.

Trycket på hantverksföretaget har varit normalt trots corona.

– Det har varit som vanligt. De som renoverar är väl folk som är permitterade som renoverar hemma mer, vad jag förstått, säger Svensson. 

Under våren och sommaren var intresset stort för att köpa trall och material till att bygga uterum. Bilden är en genrebild.
Under våren och sommaren var intresset stort för att köpa trall och material till att bygga uterum. Bilden är en genrebild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!