Oron inför säsongen: "Allt hänger på ALV"

Den lokala turistbranschen står inför en ödessäsong. Om coronakrisen blir långvarig, går flera aktörer en mörk framtid till mötes.

Stor osäkerhet råder. Så kan man sammanfatta läget inom den lokala turist- och besöksnäringen. Ingen vet egentligen vad som blir av den här stundande säsongen, med tanke på coronavirusets följder.

Stor osäkerhet råder. Så kan man sammanfatta läget inom den lokala turist- och besöksnäringen. Ingen vet egentligen vad som blir av den här stundande säsongen, med tanke på coronavirusets följder.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2020-03-20 18:00

Är säsongen redan körd? Kommer folk från Europa kunna resa hit?

Vågar vi ens öppna?

Den kollektiva oron inom besöksnäringen i Vimmerby är påtaglig, i tider av coronavirusets härjningar.

Piroska Kallay, ansvarig på Vimmerby turistbyrå, ser vikande siffror och mörka orosmoln från flera håll:

– Orolig är väl det minsta man kan säga att jag är. Vi har haft ungefär 3 500 färre besökare på vår hemsida jämfört med förra året, säger hon och fortsätter:

– Det kan bara inte fortsätta över sommaren. Vår bransch kommer inte att överleva det. Vad händer med all sommarpersonal, alla ungdomar som blir av med sina jobb? Vad händer med alla som blir varslade, och med alla restauranger, när folk inte har pengar över till nöjen?

Robert Soowik, som driver Smålandsbyn, vittnar om ett stillastående bokningsläge:

– Det har mer eller mindre fryst helt sedan en vecka tillbaka, berättar han.

Vad skulle en "inställd" säsong betyda för er?

– Allt hänger på Astrid Lindgrens Värld. Det skulle vara katastrof om de inte öppnar. Men om de kör som planerat, och öppnar i maj, så är det lugnt.

På Virum älgpark räknar man redan med att "försäsongen" – fram till midsommar – går förlorad.

– Ja, och kommer vi upp i hälften så många besökare som förra året, får vi vara väldigt nöjda, säger älgparkens ägare Kjell Svensson.

Han tror också att antalet utländska gäster kommer minska kraftigt – men ser samtidigt en viss ljusglimt.

– Vi har många campare som kommer till oss, så vi får hoppas att campingnäringen kan få ett uppsving när hotell och liknande går sämre.

Elisabeth Wolmeryd, som driver Vimmerby Camping, bekräftar – åtminstone delvis – den förhoppningen.

– Visst, det har varit lite avbokningar, men inte någon kris, säger hon och fortsätter:

– Folk kanske har lättare att våga sig ut i naturen. På ett hotell måste man ju vistas i trånga hissar, men på en camping bor man ändå ganska avskilt.

Ja, många av de lokala turistverksamheterna sätter sin tilltro till att dragloket – Astrid Lindgrens Värld – kan öppna som planerat.

Och än så länge tyder det mesta på att det blir så:

– Vi arbetar för att kunna välkomna besökare i parken den 15:e maj, säger Lena Möller, marknads- och försäljningschef på Astrid Lindgrens Värld.

– Men vi följer såklart utveckling noga. Liseberg, Gröna Lund och Kolmården har flyttat fram sina öppningsdatum – men de hade å andra sidan tänkt öppna redan i april.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!