Nyinflyttad Vimmerbybo till VM

Sverige har fĂ„tt chansen att skicka ett lag till prestigefyllda Lag-VM i schack i Kazakstan. En av de skarpa hjĂ€rnorna som utmanar vĂ€rldseliten Ă€r femfaldige svenske mĂ€staren Hans Tikkanen, nyinflyttad Vimmerbybo. ”Det hĂ€r Ă€r once in a lifetime”.

Hans Tikkanen har fem SM-titlar i bagaget. I januari gick flyttlasset till Vimmerby, dÀr han fÄtt jobb som psykolog.

Hans Tikkanen har fem SM-titlar i bagaget. I januari gick flyttlasset till Vimmerby, dÀr han fÄtt jobb som psykolog.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2019-03-02 10:00

Den 4 mars drar Lag-VM i schack igÄng i Astana, Kazakstan. SÄ sent som i tisdags förra veckan fick svenske stormÀstaren Hans Tikkanen och hans lagkamrater veta att de kan börja packa.

– Kort varsel, men en unik chans för Sverige att fĂ„ vara med i ett verkligt elitsammanhang. Mig veterligen har Sverige aldrig varit med i Lag-VM tidigare, Ă„tminstone inte i modern tid. Och troligen kommer det aldrig att ske igen, sĂ„ det Ă€r ju roligt att fĂ„ möjligheten att testa, sĂ€ger Hans Tikkanen.

Hans Tikkanen Àr uppvuxen i VÀrmland. Pappa och hans Àldre bröder spelade schack. Snart visade det sig att minstingen var familjens stora strateg.

– Jag var tidigt duktig och det Ă€r roligt för ett barn att vara bra pĂ„ nĂ„got. LĂ„ngt upp i Ă„ren tog jag förluster stenhĂ„rt och det har vĂ€l varit nĂ„gon form av drivkraft.

Under studietiden i Lund har han spelat för Lunds Akademiska Schackklubb. Sedan januari Àr han Vimmerbybo. HÀr har den nyutexaminerade psykologen fÄtt sitt första jobb. SchackbrÀdet ligger fortfarande i flyttkartong och han har, i princip, inte spelat sedan Schack-OS i höstas, dÀr Sveriges framgÄngar var av det slag att de Ätminstone delvis ligger till grund för inbjudan till schackens finrum.

– En anledning Ă€r ocksĂ„ att flera lĂ€nder tackat nej. Vi har ingen rimlig chans att ta oss till nĂ„gra toppstrider i VM, jag tror vi Ă€r rankade nio av tio, men vi kommer definitivt att göra vĂ„rt bĂ€sta och kan förhoppningsvis vinna nĂ„gra matcher i turneringen.

Tuffast motstÄnd lÀr det bli frÄn Ryssland och Kina, Ätminstone pÄ pappret.

– Det blir stentufft och ingen chans till Ă„terhĂ€mtning, eftersom vi kommer att möta sĂ„ mĂ„nga bra spelare pĂ„ rad. Men blir det bara en och annan vinst fĂ„r man upp sjĂ€lvförtroendet. Jag trivs bĂ€ttre nĂ€r man inte har press pĂ„ sig.

Hur förbereder man sig inför ett VM i schack?

– För min del handlar det först och frĂ€mst att inte komma alltför ringrostig, eftersom jag aldrig nĂ„gonsin trĂ€nat sĂ„ lite som jag gjort senaste tiden.

Hur trÀnar man, dÄ?

– Jag tycker det Ă€r viktigt att gĂ„ igenom de partier man spelat, se vilka misstag man gjort, göra felanalys och utvĂ€rdera för att undvika att göra om sina tabbar. Man mĂ„ste ocksĂ„ försöka hitta nya idĂ©er och uppstĂ€llningar som ingen annan kommit pĂ„.

Hans Tikkanen utsĂ„gs till svensk stormĂ€stare 2010, Ă€r femfaldig svensk mĂ€stare efter att ha vunnit SM i schack 2011, 2012, 2013, 2017 och 2018. VM i Kazakstan kan bli hans sista stora mĂ€sterskap pĂ„ elitnivĂ„ – pĂ„ lĂ€nge.

– Att spela pĂ„ hög nivĂ„ krĂ€ver flera timmars trĂ€ning varje dag. Den tiden finns inte nu nĂ€r jag börjat jobba och skaffat hus. Men det Ă€r ett val jag Ă€r villig att göra, jag kĂ€nner mig nöjd efter sĂ„ mĂ„nga Ă„rs tĂ€vlande i SM, EM och Schack-OS och schacken kommer att finnas kvar i mitt liv, om Ă€n i annan omfattning.

Och vem vet, kanske kommer Hans Tikkanen hem till Vimmerby med nya framgÄngar i bagaget efter sina tvÄ veckor i Kazakstan.

Femfaldig svensk mÀstare. Kommande Lag-VM blir dock sista stora mÀsterskapet för Hans Tikkanen, 34.
Femfaldig svensk mÀstare. Kommande Lag-VM blir dock sista stora mÀsterskapet för Hans Tikkanen, 34.
Hans Tikkanen Lag-VM 2019

Ålder: 34

Bor: Utanför Vimmerby

Gör: Psykolog

Schack-cv: Började spela för klubb som femÄring. Femfaldig svensk mÀstare, har spelat flera Lag-EM och Schack-OS. TÀvlar i Lag-VM i Kazakstan mars 2019.

Styrka: Att hitta bÀsta möjligheterna, att kÀmpa hÄrt nÀr det ser dÄligt ut.

Favoritöppningsdrag: d4

Lag-VM i schack pÄgÄr 4-15 mars i Astana, Kazakstan. LÀnderna som gör upp i turneringen Àr Azerbajdzjan, Egypten, England, Ryssland, Indien, Iran, Kazakstan, Kina, Sverige och USA. Svenska laget bestÄr av Nils Grandelius, Erik Blomqvist, Hans Tikkanen, Axel Smith och Linus Johansson.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om