Sökandet återupptas efter försvunna kvinnan

Isen försvinner från sjön Möckeln i Vimmerby och med det återupptas sökandet efter försvunna Agneta. "Sedan en vecka har isen släppt och nu kommer vi återuppta letandet", berättar sambon Matz Eklund.

Nu när isen släpper taget om sjön Möckeln tas sökinsatserna efter den försvunna kvinnan upp igen.

Nu när isen släpper taget om sjön Möckeln tas sökinsatserna efter den försvunna kvinnan upp igen.

Foto: Johannes Widergren, Johanna Rotebäck

Vimmerby2023-04-11 20:00

Det var i juni förra året som kvinnan försvann i området kring Hemsjön. Under hela sommaren och hösten gjordes sökinsatser. I november rapporterade en dykare att han såg en kropp i sjön Möckeln. Men under de kommande dykningarna hittades inget och när isen sedan la sig över sjön var sökandet tvunget att pausas. 

– På ett sätt var det nästan skönt att få komma ifrån. När det inte gick att göra något kunde man inte heller ha dåligt samvete över att man inte var ute och letade. Sedan är det en jobbig känsla att veta att hon kanske ligger under isen och vi inte kan hitta henne. Det har varit en svår period att vänta på att isen ska smälta, berättar Matz Eklund. 

Men väntan är över och redan i slutet på veckan kommer frivilliga att söka vid kanterna kring Möckeln. 

– På ett sätt känns det konstigt att börja om på nytt. Vi står på samma ruta. Vi vet egentligen inte mer om vad som hänt än vad vi gjorde för 9,5 månader sedan. Men vi får inte ge upp. Nu när man sett något känns det så nära och vi måste hitta henne för att få ett naturligt avslut. Det är som en bubbla att leva i, det går inte att hålla på och leta och leta. Någon gång måste man hitta något. På söndag ska vi tillsammans med frivilliga gå och söka av runt sjön. Sedan får proffsen ta hand om vattensöket när de kommer.

I slutet av månaden ska specialhundar och dykare komma för att söka av sjön.

– Jag har blivit lovad att teamet som hjälp oss förut ska komma och några nya. Det finns ett väldigt intresse för att hjälpa till. Vilket är fint att se. Även polisen har gett mig ett löfte att de kommer lägga resurser här för att hjälpa till. Jag vet inte när än men det är ändå skönt att veta att de kommer komma. Jag tycker de borde gjort mer förra gången.

Vad som händer om inga spår hittas vill Matz Eklund helst inte tänka på.

– Jag vill inte tänka för långt fram. Utan försöka göra det bästa i nuet. Sedan kommer vi kanske till en punkt då vi måste ta ett avslut, även om vi aldrig slutar söka, men det får vi ta då i så fall. Jag hoppas att vi nu får svar och att livet går vidare på ett mer realistiskt sätt. Man får ta det som det är och tänka att tiden läker sår. Jag kan inte lägga mig ner och ge upp. Det hade hon inte velat. Jag måste gå vidare men jag måste bena ut det här först. Få reda på vad som hänt.

I slutet av månaden kommer dykare och specialhundar att söka av sjön Möckeln i Vimmerby.
I slutet av månaden kommer dykare och specialhundar att söka av sjön Möckeln i Vimmerby.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!