Ann-Louise gjorde HLR när man ramlade ihop medvetslös

"Efter 60 kompressioner piggnade han till och öppnade ögonen". Under 34 år som taxichaufför har Ann-Louise Skoog aldrig behövt använda HLR. Men under onsdagen föll en av hennes kunder medvetslös ihop. Nu vill hon tacka alla som hjälpte till.

"Ambulansen var rätt snabb men det är svårt att greppa tiden. För mig kändes det som evigheter eftersom jag höll på med kompressionerna. Han var helt medvetslös i minuter. Det är första gången jag behövt utföra HLR. Man blir lite skakig", berättar Ann-Louise Skoog på Vimmerby Taxi.

"Ambulansen var rätt snabb men det är svårt att greppa tiden. För mig kändes det som evigheter eftersom jag höll på med kompressionerna. Han var helt medvetslös i minuter. Det är första gången jag behövt utföra HLR. Man blir lite skakig", berättar Ann-Louise Skoog på Vimmerby Taxi.

Foto: Eva Harrysson, Privat

Vimmerby2023-06-15 13:05

Ann-Louise Skoog på Vimmerby Taxi var under onsdagseftermiddagen på väg att hämta upp en kund inne på Ica Supermarket. Då förlorar mannen medvetandet. 

– När jag kommer in sitter han på en stol. Hon i personalen berättade att de trodde att han fått något from av sockerfall i värmen. Han var någorlunda klar så jag frågade om han hade diabetes. "Nej", svarade han. När han sedan skulle resa sig för att ta sig ut till taxin så faller han ihop på stolen. Sen blev han medvetslös, säger Ann-Louise Skoog och berättar att hon ber personalen springa iväg och ringa 112.

– Då står jag ensam. Så jag skriker till alla som står i kön "Det är akut kan någon komma och hjälpa mig". Då kommer en man och hjälper mig lägga honom ner, berättar hon. 

Samtidigt ber hon en annan person att springa ut till bilen för att hämta hjärtstartaren som finns där. 

– Jag slog kunden på kinden och försökte få kontakt. När det inte fungerade drog jag upp tröjan på honom. Då är han helt iskall på bröstet och det var nästan 30 grader ute. Vi kände ingen puls. Det var jättejobbigt och jag tänkte "nu försvinner han".

Som en del i jobbet är Ann-Louise Skoog utbildad i hjärt-lungräddning, HLR. Så direkt börjar hon göra kompressioner.

– Först kom jag knappt ihåg vart jag skulle sätta händerna trots att jag är uppdaterad på HLR. Men man blir så chockad. Sedan gjorde jag 30 kompressioner och det var fortfarande inget liv. Jag gjorde 30 till och när jag var klar så tittade han upp och vaknade. Jag blev jätteglad när han började kvickna till. 

Ambulansen kom och räddningspersonalen tog över. Nu i efterhand vill Ann-Louise Skoog säga tack till de som hjälpte till. 

– Jag var så inne i det att jag inte tänkte på vilka det var som hjälpte mig. Jag vill framföra ett tack att de kom när jag ropade. 

undefined
Marita Svensson satt i kassan på Ica Supermarket när kunden plötsligt började må dåligt. "Man tänker på vad som kunde ha hänt", säger hon.

Marita Svensson jobbade i kassan på Ica Supermarket och blev vittne till dramatiken. Innan färdtjänstpersonalen kom fram försökte Marita och hennes kollegor hjälpa mannen, som till en början verkade yr och ostadig vid kassan. 

– Det är förstås en olustig händelse och det var mycket tankar i huvudet igår kväll när man skulle sova. Men färdtjänstpersonalen gjorde ett fantastiskt jobb och det är skönt att höra att mannen verkar må bättre nu.

HLR

Vid ett hjärtstopp kan hjärtat inte längre pumpa blodet ut i kroppen. Med hjälp av hjärt-lungräddning (HLR) kan blodet pumpas runt manuellt. Kraftiga bröstkompressioner i högt tempo samt inblåsningar kan ge tillräcklig blodcirkulation och syre tills professionell hjälp anländer. Ju snabbare bröstkompressioner och inblåsningar startar, desto större är chansen att överleva vid ett hjärtstopp.

Källa: Svenska rådet för hjärt-lungräddning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!