La Plaza vill se lösning på torgsituationen

Efter bråk och konflikter kring de öppna torgytorna har de drivande på La Plaza fått nog. "Nästa sommar vill vi ta hand om torget själva", säger Mike Pinar.

Mike Pinar och Paola Vergara vill till nästa sommar ta hand om torget. "Det är för att vi ska kunna se till att det fungerar"

Mike Pinar och Paola Vergara vill till nästa sommar ta hand om torget. "Det är för att vi ska kunna se till att det fungerar"

Foto: Elin Elmström

Vimmerby2021-08-22 20:00

– Det är torghandlare som håller på och bråkar med varandra. Det har varit så i två månader nu och kommunen känner till det men har inte löst situationen, säger Mike Pinar på La Plaza. 

Han och Paola Vergara menar att situationen har skapat en otrygg stämning på torget. Speciellt efter förra onsdagen då ett lastbilsdäck ska ha skurits sönder.

–Det är jobbigt. Det känns inte bra att de bråkar med kniv, jag har en son och vill inte att han eller andra barn ska behöva se det, säger Paola Vergara.

undefined
Paola Vergara och Mike Pinar menar att det varit konflikt kring den öppna torgytan i ett par månader. "Barnen blir drabbade, jag vill inte att de ska behöva se det" säger Paola Vergara.

Mike Pinar berättar att han vid flera tillfällen har varit i kontakt med kommunen om den pågående konflikten och om att vissa aktörer inte respekterar de regler som finns för den öppna torgytan. Han har också övervägt att själv anställa en väktare om situationen inte förbättras.

– Vi pratade om att det var enda alternativet för oss att ha lugn och ro men det alternativet gillar inte kommunen. Det är mest en lösning i fall att kommunen väjer att inte göra något. Nu påstår de att de ska det. Jag tycker inte att det borde vara så svårt att lösa. Det är bara att se till att de som inte sköter sig inte får stå där.

undefined
"Den öppna torgytan, som vi kallar handelsplatsen, har i sommar varit öppen för de aktörer som vill komma och sälja kläder, ostar, glass eller annat. Där är "först till kvarn"-princip. Man kommer dit på morgonen och dukar upp sitt erbjudande i mån av plats. Vi räknar med att det få plats två max tre vagnar beroende på storlek", säger Tommy Dahlgren.

Riktigt så enkelt menar gatuchef Tommy Dahlgren att det inte är.

– Hot och våld mellan aktörer är en fråga för polisen. Vi kan bara följa upp att man respekterar ordningsreglerna för tid och plats. I början av säsongen blev vi varse att det fanns aktörer som inte höll sig till det och då följde vi upp det. Av vad vi kunnat se har de sedan dess respekterat reglerna. Sedan har inte vi resurser avsatta för att dagligen följa upp den öppna torgytan utan gör stickkontroller.

undefined
Fler försäljare har i år letat sig till Vimmerby för att sälja sin varor på den öppna torgytan.

Däremot menar både han och Jacob Käll (C), kommunstyrelsens ordförande, att sommartorget nu kommer utvärderas.

– Helt klart är det att vi behöver fundera på utformningen av sommartorget. Så vi kommer att ha en diskussion med handeln, restaurangerna och övriga som är berörda för att se hur man kan göra nästa år. Det är inte bra att företagarna som agerar där inte är nöjda med upplägget. Sedan är det svårt att säga att det generellt sett är otryggt på torget men det är klart att vi inte gillar att det blir bråk, säger Jacob Käll.

undefined
"Ett levande torg tror jag många tycker är jätteroligt sedan är det klart att de inte gillar bråk men frågan är hur mycket folk har blivit drabbade av det under sommaren", säger Jacob Käll.

Kommunpolis Håkan Karlsson säger att han inte fått någon indikation om att torget skulle vara en otrygg plats. 

– Vimmerby är hur tryggt som helst. Om vi tittar på trygghetsundersökning så tycker allmänheten det också. Det som skedde på torget förra onsdagen är en isolerad händelse mellan två som är osams och som inte i huvudtaget var riktad till någon allmänhet.  

Men att de öppna torgytorna inte har fungerat som planerat är många överens om. Mike Pinar har en klar idé på hur situationen kan lösas till nästa sommar. 

– Vi försöker söka tillstånd så att vi själva kan ta hand om hela torget. Det är mest för att kunna få kontroll och se till att det fungerar. Hittills har ingen har sagt nej till förslaget men kommunen vill att alla företagare kring torget ska få säga sitt. De flesta jag har pratat med har varit positiva till det. 

undefined
Om Paola Vergara och Mike Pinar får som de önskar kommer det nästa sommar att bli en foodcourt på troget. "Det finns ett behov av snabbmat i Vimmerby. Tursiter kommer in och frågar oss om det nästan varje dag", säger Mike Pinar.


I så fall väntas det bli snabbmatsalternativ. 

– Vi är ute efter att det ska vara 400-500 sittplatser och fungera som en foodcourt. Det är många turister som kommer och vill äta något lite snabbt. Just nu finns inte den möjligheten. Helst vill jag hitta aktörer som kan stå hela sommaren, kanske tre olika vagnar. Jag tror att det skulle vara toppen för Vimmerby.

Om inte situatioen på torget löser sig överväger La Plaza att ordna med egen väktare. "Vi vill att det ska kännas säkert".
Om inte situatioen på torget löser sig överväger La Plaza att ordna med egen väktare. "Vi vill att det ska kännas säkert".
Öppna torgytan

För andra året i rad har delar av Stora torget, Norrtullsgatan och Sevedegatan har under sommaren varit öppna för gratis torghandel. Här har försäljare i mån av plats fått lov att säja sina varor mellan klockan 8-21. Anledningen är enligt kommunen att försöka skapa ett levande sommartorg trots pandemin och inställda marknader. Tidigare år har ytorna kunnat bokas av aktörer som innan sommaren anmält sitt intresse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!