Brister i KS ansvar för kultur och fritid

Det saknas mål för kommunstyrelsens arbete med kultur- och fritidsfrågor. Kommunstyrelsens styrning är också bristfällig. Det slås fast i en revisionsrapport där kommunstyrelsen krävs på flera åtgärder.

Jacob Käll (C) är ordförande i kommunstyrelsen som nu får kritik av revisorerna för brister i arbetet med kultur- och fritidsfrågor.

Jacob Käll (C) är ordförande i kommunstyrelsen som nu får kritik av revisorerna för brister i arbetet med kultur- och fritidsfrågor.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-08-22 14:00

Rapporten lades fram på kommunstyrelsens sammanträde tidigare i veckan. Där pekar revisorerna bland annat på att styrningen av kultur- och fritidsverksamheten inte är ändamålsenlig. Det saknas också uppföljningar och intern kontroll och det råder otydlighet mellan kommunstyrelsen och kultur- och fritidsutskottets roller kring beslut i kultur- och fritidsfrågor.

Revisorerna lyfter även fram att det inte finns några fastställda mål för kultur– och fritidsverksamheten samt att det saknas handlingsplaner som anger hur de övergripande styrdokumenten ska få genomslag i verksamheterna.

Revisionen ger godkänt för riktlinjerna för föreningsbidrag och uthyrning av idrottsanläggningar, men anser samtidigt att det behövs bättre rutiner för bidragsansökningar och uppföljningar av utbetalade medel.

Revisionen vill också se tydliga rutiner för hantering av avtal mellan kommunen och föreningar. Revisorerna vill också se riktlinjer och rutiner för kommunens hantering av konst.

Det här ligger till grund för krav på åtgärder i sammanlagt åtta punkter.

Jacob Käll (C) är ordförande i kommunstyrelsen.

– Jag kan inte kommentera särskilt mycket i dag. Vi har fått rapporten och ska gå igenom kritiken och komma fram till hur vi ska svara revisorerna. Vi har till slutet av september på oss att göra det, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!