KommunalrÄdet blickar framÄt mot ny mandatperiod

"För Vimmerbys bÀsta", det gÄr Centerpartiet till val pÄ. KommunalrÄdet Jacob KÀll vill satsa pÄ Àldreomsorgen och nÀringslivet nÀsta mandatperiod och han skulle gÀrna se fler solcellsparker.

"Jag tycker att det Àr viktigt att hela kommunen utvecklas och att det finns service överallt. Det Àr viktigt för tÀtorten att vi Àr en hel kommun som lever och att landsbygden frodas. Att vi har ett jordbruk och lantbruk Àr lika viktigt för de som bor i stan", sÀger Jacob KÀll (C).

"Jag tycker att det Àr viktigt att hela kommunen utvecklas och att det finns service överallt. Det Àr viktigt för tÀtorten att vi Àr en hel kommun som lever och att landsbygden frodas. Att vi har ett jordbruk och lantbruk Àr lika viktigt för de som bor i stan", sÀger Jacob KÀll (C).

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2022-09-08 05:30

Jacob KÀll (C) dök ner i politiken sÄ sent som 2019 och blev kommunstyrelsens ordförande i januari Äret efter, i den lilla luckan mellan den politiska turbulensen och pandemin.

– Jag gick in för att försöka stabilisera och det tycker jag faktiskt att vi har gjort. Vi har haft bra samverkan i den kommunala organisationen och under pandemin visade vi vad vi klarar av, sĂ€ger han nĂ€r Vimmerby Tidning trĂ€ffar honom utanför Djursdala skola.

C-toppen Àr bördig frÄn Göteborg men har bott i Djursdala lÀngre Àn han bott nÄgon annanstans.

– Jag har lĂ€nge varit samhĂ€llsengagerad men det som fick mig att börja fundera pĂ„ den kommunala politiken var debatten om nedlĂ€ggning av ytterskolorna. Vi vĂ€rnar om landsbyggsskolorna sĂ„ lĂ€nge man kan hĂ„lla kvalitetsnivĂ„n och ha tillrĂ€ckligt med elever, det Ă€r inte bra om de blir för smĂ„, sĂ€ger Jacob KĂ€ll (C). 

undefined
KommunalrÄdet Jacob KÀll (C) Àr bördig frÄn Göteborg men sÀger att han numera kÀnner sig som en riktig Djursdalabo eftersom han bott dÀr lÀngre Àn han bott nÄgon annanstans, omkring 30 Är.

Nu blickar kommunalrÄdet framÄt och tar upp ÀldreomsorgsfrÄgor som nÄgot partiet vill fortsÀtta jobba med.

– Vi vill minska antalet personer som brukarna möter. Vi kommer att försöka satsa pĂ„ betald vidareutbildning och Ă€ven att den personal som Ă€r utbildad för omsorg ska Ă€gna sig Ă„t det, sen ska vi ha annan personal som Ă€gnar sig Ă„t kost och stĂ€d, sĂ€ger han.

Hur ska kommunen ha rÄd att betala vidareutbildningar?

– Det fĂ„r vi rymma inom budgeten. Att fĂ„ styrning pĂ„ ekonomin sĂ„ att vi kan göra sĂ„dana satsningar Ă€r en viktig frĂ„ga. 

Centerpartiet röstade emot förslaget om fria arbetsskor till omsorgspersonal. Varför?

– Vi hade inte utrymme för det. Det Ă€r en rimlig begĂ€ran och jag tror att det pĂ„ sikt kommer att bli sĂ„, men man mĂ„ste ha ekonomi. Det finns saker som Ă€r viktigare, vi gjorde exempelvis en lönesatsning pĂ„ omsorgspersonal som trĂ€dde i kraft i Ă„r.

Ni lyfter fram er sjĂ€lva som ett landsbygdsparti. Varför ska nĂ„gon i tĂ€torten rösta pĂ„ Centerpartiet? 

– Jag tycker att det Ă€r viktigt att hela kommunen utvecklas och att det finns service. Det Ă€r viktigt för tĂ€torten att vi Ă€r en hel kommun som lever och att landsbygden frodas. Att vi har ett jordbruk och lantbruk Ă€r lika viktigt för de som bor i stan.

Enligt Jacob KĂ€ll har Centerpartiet som mĂ„lsĂ€ttning att fortsĂ€tta styra med M och KD men han öppnar ocksĂ„ för samarbeten i sakfrĂ„gor med andra partier. 

– Jag tror att det Ă€r viktigt att vi fortsĂ€tter med den goda samverkan över partigrĂ€nserna och med nĂ€ringslivet, sĂ„ som vi gjorde med Vimmerby Tillsammans till exempel, för att fĂ„ stabilitet, sĂ€ger han.

Hur ska ni ta er an frÄgan om kompetensförsörjning?

– Att rekrytera kompetent ny arbetskraft Ă€r en utmaning i alla kommuner. Vi mĂ„ste fortsĂ€tta dialogen med nĂ€ringslivet kring vilka yrkesutbildningar vi erbjuder, bĂ„de pĂ„ gymnasiet och pĂ„ Campus. Sedan handlar det om att marknadsföra utbildningarna mot bĂ„de elever och förĂ€ldrar, dĂ€r vill vi satsa extra.

undefined
"Att rekrytera kompetent ny arbetskraft Àr en utmaning i alla kommuner. Vi mÄste fortsÀtta dialogen med nÀringslivet kring vilka yrkesutbildningar vi erbjuder, bÄde pÄ gymnasiet och pÄ Campus", sÀger kommunalrÄde och C-politikern Jacob KÀll.

De offentliga upphandlingarna i kommunen fungerar inte tillrÀckligt vÀl, det sÀger Jacob KÀll (C) att mÄnga smÄföretagare pekat pÄ. DÀrför vill man satsa pÄ att förbÀttra processen.

– Vimmerby Ă€r en bra kommun för smĂ„företagare men det finns mycket att göra, sĂ€ger han.

Hur viktiga Àr hÄllbarhetsfrÄgor för er?

– DĂ€r vill vi bli aktivare som kommun och tittar pĂ„ att förstĂ€rka resurserna. Vi jobbar redan för att se hur vi kan sĂ€kra vattenförsörjningen, bĂ„de för medborgare och industrier. Vi skulle ocksĂ„ gĂ€rna se fler solcellsparker.

Jacob KĂ€ll (C)

Ålder: 68 Ă„r

Bor: Hus i Djursdala

Bakgrund: Jacob KÀll (C) Àr sedan 2022 kommunalrÄd i Vimmerby. Han har en bakgrund som ekonom och lÀrare och har ocksÄ jobbat med landsutveckling under mÄnga Är. Han har just nu sammalagt 13 kommunala uppdrag varav de mest framstÄende Àr ordförande i kommunstyrelsen, ordförande i kommunstyrelsens arbetsutskott och ledamot i kommunfullmÀktige.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!