Käll: "Kris kan ge positiva effekter trots allt"

Det har varit ett minst sagt annorlunda första år på posten som KSO för Jacob Käll. Pandemins effekter har krävt mycket fokus. Men trots svårigheter ser han att krisen också fött positiva effekter.

"Tack vare krisen så har vi stärkt det som vi faktiskt vill uppnå; mycket mer samverkan lokalt. Det är mycket gott som kommer ur även om priset för många individer, företag och föreningsliv är jättehögt och många är väldigt drabbade."

"Tack vare krisen så har vi stärkt det som vi faktiskt vill uppnå; mycket mer samverkan lokalt. Det är mycket gott som kommer ur även om priset för många individer, företag och föreningsliv är jättehögt och många är väldigt drabbade."

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2020-12-29 06:00

– Det har varit besvärligt och utmanande men samtidigt att kris kan ge positiva effekter trots allt. Det kan ge nya idéer, ny kraft och kan stärka oss, säger Jacob Käll (C) när han ombeds att beskriva året som varit.

Den 10 januari 2020 klev han på posten som kommunstyrelsens ordförande. I mars slog coronapandemin i full kraft mot Sverige. I Vimmerby kommun drogs krisledningsgruppen igång sitt arbete omgående. Man började också att träffa representanter från näringsliv, handel och fastighetsägare och snart formades initiativet Vimmerby Tillsammans. 

– Det fanns ju en väldig oro över om Astrid Lindgrens Värld kunde öppna och när det skulle ske. Sen sa de att nu öppnar vi och då kände alla hotell, restauranger och allt att ”äntligen, gud vad skönt. Nu vågar vi se fram mot en normalsommar". Men sen blev det ju att det stängdes efter tio dagar och då gick luften ur dem igen kan man säga, säger Käll. 

Men Jacob Käll är imponerad över företagarnas energi, trots motgångarna.

– Det är en jätteenergi och kreativitet i samtalen i Vimmerby Tillsammans. Folk hittar på saker trots att man är väldigt bekymrad för sin överlevnad. 

undefined
"Tack vare krisen så har vi stärkt det som vi faktiskt vill uppnå; mycket mer samverkan lokalt. Det är mycket gott som kommer ur även om priset för många individer, företag och föreningsliv är jättehögt och många är väldigt drabbade."

När det stod klart att parken stänger efter bara tio dagars öppet påbörjades ett lobbyarbete där kommunen deltog tillsammans med Turistföreningen och Astrid Lindgrens Värld.

– Vi lyfter den allvarliga situationen så att fler förstår den på riksnivå – de som bestämmer över de här sakerna. Vi har haft möten där vi har kallat samman riksdagspolitiker i länet och angränsande län, vi har fått hit folk från regeringskansli och Tillväxtverket.

Lobbyarbetet ger så småningom frukt.

– Vi har ju kommit igenom i bruset kan man säga. Vimmerby är tyvärr på listan över orter och regioner som ligger illa till på regeringsnivå. De satte ihop en statssekreterargruppen som de gör när en ort eller region får företagsnedläggningar eller stora varsel.

– Då sätter de ihop en sån med statssekreterarna från alla departement för att man ska öppna kanalerna mellan orten och regering och försöka hitta vad man kan göra.

Arbetet fortgår och det är två spår som är huvudfrågorna:

– Spår ett är naturligtvis att Astrid Lindgrens Värld kan öppna. Det andra är ju att om de inte kan öppna, då är det ju så illa att de kan gå i konkurs. Många andra företag kommer gå i konkurs eller tvingas att stänga ner till sommaren. Då måste vi förbereda nu vad vi ska göra åt det då.

undefined
"Önskeläget är ju att Astrid Lindgrens Värld kan öppna under smittskyddssäkra förhållanden. Det har ju kommit förslag på en ny pandemilag, den öppnar ju för det."

– Det har väl alla insett tidigare att Astrid Lindgrens Värld är ett lok i det här. Men det blir ju smärtsam insikt när loket inte kör. Det är ju ingen aha-upplevelse men det har verkligen blivit tydligt hur viktigt Astrid Lindgrens Värld är, säger Käll.

Han har en känsla av att kommuninvånarna också har insett parkens vikt. Kanske på ett annat sätt än man gjort tidigare. 

– Det har ju funnits tider där folk har varit lite gnälliga, att det har varit för mycket folk här på sommaren och det blir köer och så, men det där tror jag faktiskt har försvunnit när man märker vad det betyder när det inte är igång. 

Jacob Käll tror också att fler fått upp ögonen för den lokala handeln.

– Jag har en känsla av att vi uppskattar våra lokala affärer på ett helt annat sätt och förstår vikten av att handla lokalt och så. Det finns ju en del bra saker som kommer ut av det här; en starkare gemenskap och en bättre känsla för det lokala skulle jag vilja säga.

Finns det något du ser fram emot nästa år? 

– Jag och alla andra hoppas ju att pandemin lägger sig till våren, men det trodde ju vi i våras också att efter sommaren lägger det sig. Vi hade till och med ett "post-coronamöte", jag tror det var sent på våren. Då samlade vi lite folk från näringsliv, politik och tjänstemän. Då trodde vi att det skulle lägga sig och då sa vi att hur ska vi ta till vara det som vi har gjort nu och dra något bra ur det.

– Men sen vet vi ju hur det blev. Nu bjuder vi kanske inte in till något sådant möte just nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!