Inte självklart för trion att köpa anrika VimmerbyHus

I fredags blev det klart att en Vimmerbytrio köper anrika VimmerbyHus av Ove Carlenskog. ”Man har ju ingen spåkula, så givetvis hade jag funderingar. Men en sådan här chans får man inte två gånger i livet”, säger en av de tre, vd:n Joakim Ivarsson.

I fredags tillkännagavs det att en Vimmerbytrio tar över ägandet av VimmerbyHus. Vd:n Joakim Ivarsson är en av dem.

I fredags tillkännagavs det att en Vimmerbytrio tar över ägandet av VimmerbyHus. Vd:n Joakim Ivarsson är en av dem.

Foto: Micael Rundberg

Vimmerby2019-07-01 18:00

Joakim Ivarsson, Albin Aronsson och Linus Blom. De har vitt skilda kompetenser, men den gedigna bakgrunden inom branschen och inom VimmerbyHus gemensamt.

Och det var så Ove Carlenskog, ägare till företaget med drygt 80-åriga anor och som hans pappa Runar startade, ville ha det när han skulle sälja – fortsatt lokalt ägande.

– Jag har jobbat på Carlenskogs sedan 2015, men det fanns inte en tanke på ägandeskap vare sig då eller när jag blev vd i september i fjol, säger Joakim Ivarsson.

2017 offentliggjorde Ove Carlskog att både VimmerbyHus och Carlenskogs Byggvarhus var till försäljning. Byggvaruhuset såldes i februari 2018, men det andra företaget har alltså legat hos mäklare tills för bara några dagar sedan.

– För en tid sedan dök det upp diskussioner om det fanns något intresse internt. Jag satt och funderade lite, vi träffade Ove och mäklaren och fick en uppdatering, berättar Joakim Ivarsson.

Men det var inte helt självklart att hoppa på tåget.

– Man har ju ingen spåkula om exempelvis vart marknaden tar vägen, så givetvis hade jag funderingar. Men när jag tänkte ett varv extra insåg jag att man inte får en sådan här chans två gånger i livet. Vi är väldigt tacksamma över att ha fått Oves förtroende och känner också ett stort ansvar gentemot våra 43 anställda, säger Joakim.

Hur har ni tänkt kring konkurrenssituationen och det faktum att husbranschen i stort har svajat en del den senaste tiden?

– Det är hård konkurrens, men vi har tittat mycket på hur vår egen marknad ser ut. Vi har en god orderstock och just vår produkt, småhus, har inte blivit lika hårt drabbad som många andra. Det finns snarare tecken som tyder på att just småhusbranschen kommer att öppna upp sig ytterligare.

Kommer ni kasta om färdvägen på något sätt.

– Det har gjorts en del förändringar under de senaste nio månaderna, men inte mer än så. Vårt fokus ligger på att vara så lokala vi bara kan. Ju närmare Vimmerby vi kan vara desto enklare blir våra affärer, menar Joakim Ivarsson.

Och hur förändras vardagen för er tre nu?

– Initialt ändrar vi inte något på våra roller. Albin och Linus jobbar kvar som säljare och jag som vd. Styrelsearbete, förvekligande av visioner och driften av företaget kommer ju så klart kräva en del, men vi har skaffat oss starka mentorer som kan hjälpa oss i jobbet efter klockan fyra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!